Την σημαντική μείωση νέων διαγνώσεων καρκίνων κατά το πρώτο πανδημικό κύμα αναδεικνύει το πιο πρόσφατο τεύχος του Journal of the National Comprehensive Cancer Network. Τα στοιχεία προέρχονται από το Μητρώο Καρκίνου του Οντάριο.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από την προπανδημική περίοδο και συγκεκριμένα από τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 αλλά και την πρώτη φάση της πανδημίας, έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Επιδίωξη ήταν να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στον αριθμό των υπό ανίχνευση περιπτώσεων καρκίνου, σύμφωνα με το News Medical.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι σε 358.487 ενήλικες ασθενείς διαγνώστηκε νέος καρκίνος κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό διάγνωσης από εβδομάδα σε εβδομάδα ήταν σταθερό πριν από την πανδημία, αλλά μειώθηκε κατά 34,3% τον Μάρτιο του 2020. Μετά από αυτό, υπήρξε μια τάση αύξησης κατά 1% των νέων διαγνώσεων κάθε εβδομάδα για το υπόλοιπο της περιόδου μελέτης.
Η πτώση των νέων διαγνώσεων διαπιστώθηκε τόσο στους καρκίνους που γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, δηλαδή αυτούς που έχουν επίσημα προγράμματα, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (και μερικές φορές ο καρκίνος του πνεύμονα) τόσο και στους καρκίνους που δεν πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 12.600 καρκίνοι δεν εντοπίστηκαν μεταξύ 15 Μαρτίου και 26 Σεπτεμβρίου 2020. Αξίζει να αναφερθεί πως οι μεγαλύτερες μειώσεις στις διαγνώσεις εντοπίστηκαν στο μελάνωμα, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον ενδοκρινικό καρκίνο και τον καρκίνο του προστάτη.
«Η πανδημία προκάλεσε δραματικές αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης μιας ανησυχητικής μείωσης του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου», σχολίασε ο Harold Burstein, MD, PhD, Dana-Farber Cancer Institute. Πρόκειται για τεράστια μείωση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση), του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου) και του μαστού (μαστογραφία) κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί σε μεγάλα κέντρα υγείας στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες με εκτεταμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Χαρακτηριστικά, από στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, παρατηρήθηκε στη χώρα μας πως μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.
Την σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου εν μέσω πανδημίας τόνισε ο Dr. Burstei, μέλος της ομάδας κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών του NCCN για την ογκολογία (NCCN Guidelines®) για τον καρκίνο του μαστού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «με τις προφυλάξεις έναντι της covid-19 που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι κλινικές, είναι πολύ ασφαλές για τους ανθρώπους να επισκέπτονται την ιατρική τους ομάδα για τις συνήθεις μαστογραφίες, τα τεστ Παπανικολάου και άλλες σημαντικές εξετάσεις».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ