Τους κινδύνους ασφάλειας που έχουν ορισμένα από τα ισχύοντα δοσολογικά σχήματα της χλωροκίνης αναφέρει εργασία ερευνητών του ΕΚΠΑ. Στο πλαίσιο αυτής κατατίθεται πρόταση νέων πιο ασφαλών σχημάτων εφαρμόζοντας μεθόδους μοντελοποίησης και προσομοιώσεων.
Στην ασφαλέστερη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς με COVID-19 πνευμονία ήταν αφιερωμένη η εργασία της ερευνητικήςοΟμάδας του επίκουρου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Δημ. Καραλή με τίτλο «Chloroquine dosage regimens in patients with COVID-19: safety risks and optimization using simulations», η οποία δημοσιεύθηκε την 21η Μάϊου στο περιοδικό Safety Science του εκδοτικού οίκου Elsevier.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Ελένη Καρατζά και τον εξωτερικό συνεργάτη, Δρ. Γ. Ισμαήλο.
Ως γνωστόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή έναντι του νέου SARS–CoV2 και η χρήση της χλωροκίνης εντάσσεται στο πλαίσιο αξιοποίησης φαρμάκων, με στόχο να μειωθεί η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και η βελτίωση της εξέλιξης της COVID-19 πνευμονίας.
Σκεπτικοί είναι όμως, οι επιστήμονες για την ασφάλεια της χλωροκίνης καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη δοσολογία της.
Σημειωτέον είναι ότι η θεραπεία με χλωροκίνη είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι η παράταση του διαστήματος QT στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιομυοπάθεια.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «σε περίπτωση υπερδοσολογίας χλωροκίνης, μπορεί να παρατηρηθούν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από το SARS–CoV2, όπως πνευμονικό οίδημα με αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία».
Ομοίως, η χορήγηση συνδυασμού χλωροκίνης με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 είναι πιθανόν να διογκώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ανεπιθύμητων ενεργειών.
Μέσα από προσομοιώσεις οι συγγραφείς της εν λόγω εργασίας εντόπισαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από την αυξημένη δοσολογία χλωροκίνης. Κατόπιν αυτού, υπέδειξαν ασφαλέστερα εναλλακτικά δοσολογικά σχήματα ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και τα χαρακτηριστικά του ασθενή (ηλικία, σωματική μάζα κ.λ.π.). Επίσης, οι επιστήμονες προέβησαν σε συστάσεις σχετικά με την ορθή χορήγηση χλωροκίνης.
Άξιο λόγου είναι ότι για ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι ανήκουν και στις ομάδες υψηλού κινδύνου της νόσου COVID-19, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοξικότητας και πρέπει να γίνεται μείωση της δόσης. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ένα πιο συχνό σχήμα χορήγησης με μικρότερες δόσεις είναι προτιμότερο από πλευράς ασφάλειας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ