Έκπληκτοι διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ότι έμειναν στην ανακοίνωση από τα ΜΜΕ ότι δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Προειδοποιητικά «πυρά» κατευθύνει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στο Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση του σχεδιασμού του χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Σαν «οδοστρωτήρας» φοβούνται οι εργαζόμενοι ότι θα λειτουργήσει η συγχώνευση κάτω από τον νέο οργανισμό καθώς πιθανότατα θα επιφέρει την κατάργηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών. Κίνδυνος , υποστηρίζει το σωματείο πως ενέχεται για την ομογενοποίηση πολύπλευρων και συνθετικών προσεγγίσεων «τις οποίες αξιοποιεί ο κάθε φορέας για να υπηρετήσει ένα τόσο σύμπλοκο ζήτημα όσο αυτό των εξαρτήσεων» τονίζει το σωματείο. Αναταραχή επικρατεί στον χώρο μπροστά στο πιθανό σενάριο για την «συρρίκνωση για ακόμα μια φορά, του κοινωνικού κράτους». Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. έχει επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τα τρομακτικά προβλήματα υποστελέχωσης που εμφανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης. Πυρά εξαπολύονται προς το Υπουργείο για απουσία «κοινοτικής Πρόληψης», δίνοντας προτεραιότητα σε «ένα στενά ιατροκεντρικό μοντέλο που θεωρεί πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πρόβλημα απλά, κλινών». Φόβοι εκφράζονται πως «το νομοσχέδιο αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της πρόληψης στη χώρα μας».
Αίτημα του σωματείου είναι να αρχίσει ο σχεδιασμός «από το μηδέν, με βάση την εμπειρία των εργαζομένων σε όλες τις εμπλεκόμενες δομές». Μέσα από τον διάλογο στόχος είναι «ένα πολυσυλλεκτικό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητας και των ληπτών βοήθειας, που δεν θα κατηγορεί το θύμα». Σύμφωνα με το σωματείο το Υπουργείο έπρεπε να είχε πληροφορήσει για το σχέδιο του πριν προχωρήσει και γι’ αυτό αίτημα είναι έστω και τώρα να αρχίσει ο διάλογος. Κάλεσμα γίνεται προς του εργαζόμενους σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω, Αργώ και Ιανός, για κοινή δράση, αλλά και για συμβολή της κοινωνίας.
Από την πλευρά του το σωματείο ζητά τη θεσμική αναβάθμιση και γενναία ενίσχυση σε προσωπικό, για τον ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, διακριτό πόλο μέσα σε κάθε σχεδιαζόμενο δίκτυο αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην συρρίκνωση της διαρκούς διαδικασίας της Πρόληψης και την μετατροπή της σε μια επικάλυψη με «καμπάνιες» και άλλες επικοινωνιακές προχειρότητες ενός συρρικνωμένου ιατροκεντρικού οργανισμού «Θεραπείας» των ΕξαρτήσΈκπληκτοι διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ότι έμειναν στην ανακοίνωση από τα ΜΜΕ ότι δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Προειδοποιητικά «πυρά» κατευθύνει το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στο Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση του σχεδιασμού του χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Σαν «οδοστρωτήρας» φοβούνται ότι θα λειτουργήσει η συγχώνευση κάτω από τον νέο οργανισμό
καθώς πιθανότατα θα επιφέρει την κατάργηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών. Κίνδυνος ενέχεται για την ομογενοποίηση πολύπλευρων και συνθετικών προσεγγίσεων «τις οποίες αξιοποιεί ο κάθε φορέας για να υπηρετήσει ένα τόσο σύμπλοκο ζήτημα όσο αυτό των εξαρτήσεων» τονίζει το σωματείο. Αναταραχή επικρατεί στον χώρο μπροστά στο πιθανό σενάριο για την «συρρίκνωση για ακόμα μια φορά, του κοινωνικού κράτους». Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. έχει επανειλημμένως ζητήσει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα τρομακτικά προβλήματα υποστελέχωσης που εμφανίζουν τα Κέντρα Πρόληψης. Πυρά εξαπολύονται προς το Υπουργείο για απουσία «κοινοτικής Πρόληψης», δίνοντας προτεραιότητα σε «ένα στενά ιατροκεντρικό μοντέλο που θεωρεί πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι πρόβλημα απλά, κλινών». Φόβοι εκφράζονται πως «το νομοσχέδιο αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της πρόληψης στη χώρα μας».
Αίτημα του σωματείου είναι να αρχίσει ο σχεδιασμός «από το μηδέν, με βάση την εμπειρία των εργαζομένων σε όλες τις εμπλεκόμενες δομές». Μέσα από τον διάλογο στόχος είναι «ένα πολυσυλλεκτικό, αποτελεσματικό, δημοκρατικό πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινότητας και των ληπτών βοήθειας, που δεν θα κατηγορεί το θύμα». Σύμφωνα με το σωματείο το Υπουργείο έπρεπε να είχε πληροφορήσει για το σχέδιο του πριν προχωρήσει και γι’ αυτό αίτημα είναι έστω και τώρα να αρχίσει ο διάλογος.
Κάλεσμα γίνεται προς του εργαζόμενους σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω, Αργώ και Ιανός, για κοινή δράση, αλλά και για συμβολή της κοινωνίας.
Από την πλευρά του το σωματείο ζητά τη θεσμική αναβάθμιση και γενναία ενίσχυση σε προσωπικό, για τον ενιαίο φορέα των Κέντρων Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, διακριτό πόλο μέσα σε κάθε σχεδιαζόμενο δίκτυο αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην συρρίκνωση της διαρκούς διαδικασίας της Πρόληψης και την μετατροπή της σε μια επικάλυψη με «καμπάνιες» και άλλες επικοινωνιακές προχειρότητες ενός συρρικνωμένου ιατροκεντρικού οργανισμού «Θεραπείας» των Εξαρτήσεων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ