Πυρά εξαπολύουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από το 2019, από τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι ζητούν να εισακουστεί η πρόταση τους για να σταματήσει η «αιμορραγία» του οργανισμού.
Οι εργαζόμενοι καταλογίζουν στη νέα διοίκηση το σχέδιο νόμου «που τεμάχιζε και στη συνέχεια επανένωνε τα κομμάτια του ΚΕΘΕΑ». Μπορεί το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε, αλλά, όπως οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν λήφθηκε υπόψιν η πρόταση που είχαν καταθέσει που αφορούσε το οργανόγραμμα, τον κανονισμό εργασίας και συστήματος αξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι αναφέρει για το αίτημα τους προς το Υπουργείο, «ουδέποτε λάβαμε απάντηση». Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως η νέα διοίκηση θεωρεί ότι «το ΚΕΘΕΑ της είναι ένα νέο πράγμα και άρα δεν δεσμεύεται από τον τρόπο που λειτουργούσε πριν από αυτήν».
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ούτε έχει κατατεθεί κανονισμός λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά την πρόβλεψη της ΠΝΠ. Επιπλέον, οι Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνταν από την ΠΝΠ για τη ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών του Οργανισμού έχουν «παγώσει».
Ακόμη, οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει σεβασμός στον υφιστάμενο κανονισμό λειτουργία και η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων προϊσταμένων καλύπτονται κατ’ ανάθεση. Σε «αποσύνθεση» βρίσκονται τα συλλογικά όργανα «όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι προβλέπονται ρητά από το νόμο και τον κανονισμό εργασίας».
Εξαιτίας αυτή της κατάστασης ο οργανισμός συνεχώς «αιμορραγεί» από έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση αναφέρει «από 558 το 2009, το 2021 έκλεισε με 411 μόνιμες θέσεις εργασίας στον οργανισμό, 28 λιγότερες από το 2019, ενώ μόλις το 2022 κατορθώθηκε να προσληφθούν 46 νέα στελέχη που εκκρεμούσαν από το 2018». Τις ανάγκες ικανοποιούν προσωρινοί εργαζόμενοι «κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς κανέναν προφανή σχεδιασμό και μέριμνα για συνέχεια των υπηρεσιών μετά τη λήξη της χρηματοδότησης».
«Βολές» εξαπολύονται για την διαχείριση «χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο», την στιγμή που οι εργαζόμενοι νιώθουν αβεβαιότητα και φόβο. Περιγράφοντας επιδείνωση της κατάστασης οι εργαζόμενοι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο, να καταργηθεί και να αντικατασταθεί μέσα από μια συναινετική διαδικασία:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ