Την άμεση τροποποίηση του άρθρου 45 του νέου ΕΚΠΥ, καθώς και την αντικατάσταση του παραρτήματος που το συνοδεύει ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.
Μοναδικός στόχος του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) είναι η περικοπή των δαπανών εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών. «Μετά από σκέψη, μελέτη και «πολύ καλό σχεδιασμό», το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, κατάφεραν να παρουσιάσουν μέσα σε λίγους μήνες όχι έναν, αλλά δυο ΕΚΠΥ και ένα παράρτημα που συνοδεύει το άρθρο 45 (που αφορά την ειδική αγωγή) του τελευταίου ΕΚΠΥ», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση του.
Όπως υποστηρίζει στο εν λόγω άρθρο «έχουν γίνει τόσες αυθαιρεσίες που δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανικανότητα, παρά μόνο σε υστεροβουλία». Ειδικότερα, αναφέρουν ότι:
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που τέθηκε σε εφαρμογή από 26 Φεβρουαρίου έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, ιδίως αφού δεν υπάρχουν τα σωστά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές.
Όπως εξηγούν:
Η καθημερινότητα των ασφαλισμένων φέρεται να δυσκολεύεται περισσότερο από την πληθώρα των εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί από το Σεπτέμβριο 2018 ως και τώρα. «Η κάθε μια από αυτές ανατρέπει την προηγούμενη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα των οικογενειών για τις θεραπείες των παιδιών τους, αλλά και για το μέλλον της υγείας τους. Ακόμη και οι υπάλληλοι των κατά τόπους καταστημάτων του ΕΟΠΥΥ ερμηνεύουν κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα χάος», αναφέρουν οι εργοθεραπευτές. Εκτιμάται, δε, ότι το μπέρδεμα θα μεγιστοποιηθεί αν ζητηθεί η αλλαγή όλων των παλιών γνωματεύσεων. «Θα υπάρξει κίνδυνος διακοπής των θεραπειών, λόγω του γεγονότος ότι οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό τον όγκο (αυτή τη στιγμή χωρίς τα νέα δεδομένα, υπάρχει τουλάχιστον εξάμηνη αναμονή)», εξηγούν.
Ο Σύλλογος εκτιμά ότι το μεσοδιάστημα διάγνωσης – έγκρισης θα ξεπερνά το τρίμηνο, πολλαπλασιάζοντας την ταλαιπωρία των γονέων. «Όλα αυτά, συνθέτουν μία σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων, χωρίς κανένα σχεδιασμό, που τελικά, το μόνο που στοχεύουν και εξασφαλίζουν, είναι η «κακοποίηση» των ασφαλισμένων. Το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προσπαθούν να εφαρμόσουν αλλαγές σε μια από τις πιο ευαίσθητες ομάδες ασφαλισμένων, χωρίς να συζητήσουν με τις επιστημονικές – επαγγελματικές κατηγορίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασφαλισμένων αυτών, όντας κλεισμένοι πίσω από πόρτες που ανοίγουν μόνο για πρόθυμους συζητητές (π.χ. ΚΑΑ). Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να λαμβάνεται μια σειρά μέτρων, με τελική επιδίωξη την περικοπή των ειδικών θεραπειών και το μηδενισμό της δαπάνης για μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα», σημειώνουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ