Εικόνα κατάρρευσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού περιγράφει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λασιθίου, σε έγγραφα που κοινοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.
Σε επιστολές της, η Ένωση κάνει λόγο για υγρασία, πεσμένους σοβάδες, πόρτες χωρίς χερούλια, πεπαλαιωμένα μηχανήματα και πιεσόμετρα, διαλυμένες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, σιφώνια χαλασμένα, εμφάνιση κατσαρίδων. Παράλληλα, η Μονάδα είναι ανεπτυγμένη σε άλλο κτίριο εκτός Νοσοκομείου και ο κίνδυνος για τους ασθενείς σε περίπτωση επιπλοκών κατά την αιμοκάθαρση είναι πραγματικός.
«Πριν λίγες μέρες χάσαμε ένα νέο άνθρωπο, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό μας μόλις 47 ετών. Μέχρι να ειδοποιηθεί ο καρδιολόγος και η αναισθησιολόγος να έρθει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος», αναφέρει ανακοίνωση του Νοεμβρίου. Τονίζουν, δε, πως το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Αντιθέτως είχε τεθεί από το 2000 και ζητούν την άμεση μεταφορά της μονάδας στο κεντρικό κτήριο του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου.
Όπως αναφέρουν σε απάντηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου:
1) Η απόσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού από το κτίριο του Νοσοκομείου δεν είναι πέντε λεπτά με τα πόδια, εκτός αν τα 200 μ. που απέχει η απόσταση μπορεί κάποιος να την διανύσει τόσο γρήγορα.
2) Το βάψιμο των εσωτερικών χώρων που αναφέρει το δημοσίευμα είχε γίνει πριν από τρία χρόνια και ήδη η αίθουσα είναι γεμάτη υγρασίες και πεσμένους σοβάδες και οι πόρτες εσωτερικά χωρίς χερούλια. Η υγρομόνωση της ταράτσας του κτιρίου είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν.
3) Τα καινούρια μηχανήματα αιμοκάθαρσης είχαν αγοραστεί μετά από χορηγίες του κ. Βαρκαράκη , του κ. Λεμπιδάκη και του κ. Χαλκιαδάκη, μετά από κινητοποίηση και μεγάλη προσπάθεια του προηγούμενου Δ.Σ με Πρόεδρο τον κύριο Ν. Χριστοφακάκη. Τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα.
4) Τα πιεσόμετρα που χρησιμοποιούνται τώρα είναι και αυτά από δωρεές και τις περισσότερες φορές υπολειτουργούν.
5) Τα σιφώνια αποχέτευσης που υπάρχουν εντός της αίθουσας αιμοκάθαρσης μυρίζουν πολύ άσχημα και συχνά εμφανίζονται κατσαρίδες.
6) Στις πολυθρόνες που χρησιμοποιούμε κατά την ώρα της κάθαρσης υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου η ανάκληση στα πόδια, κάτι πολύ σημαντικό για ασθενείς που εμφανίζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά την ώρα της κάθαρσης.
7) Όταν κάποιος ασθενής νοσηλεύεται για άλλη αιτία στο Νοσοκομείο μπορεί να περιμένει έως και δύο ώρες το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει από την Μ.Τ.Ν πίσω.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ