Ερώτηση απευθύνουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την ένταξη των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας έναντι της πανδημίας.
Μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)» και χωρίς να αμφισβητείται ο ρόλος των εμβολίων, βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης της φαρμακευτικής στρατηγικής με αξιοποίηση θεραπευτικών σχημάτων (παλιών ή νεότερων) με στόχο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Στην σχετική ερώτηση τονίζεται ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-2 θα πρέπει να ενισχυθεί με «τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις».
Με δεδομένο ότι η ειδική Επιτροπή αξιολόγησης και έγκρισης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε μια εναρμονισμένη γνωμοδότηση για να υποστηριχθεί σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ για τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με covid- 19 που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν για τον σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου Υγείας.
Εφόσον τηρούνται όλα τα standards επιστημονικής εγκυρότητας και τεκμηρίωσης των αποφάσεων, για την ασφαλή και αξιόπιστη χορήγηση των καινοτόμων θεραπειών σε ασθενείς, οι βουλευτές ρωτούν εάν θα ενσωματωθούν στην στρατηγική της χώρας.
Ειδικότερα, οι βουλευτές θέτουν το ερώτημα στην ηγεσία του υπουργείο εάν «σκοπεύει να αξιοποιήσει άμεσα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (διαδικασία πρώιμης πρόσβασης, ένταξης ασθενών σε κλινικές μελέτες, έκτακτης εισαγωγής μέσω του ΙΦΕΤ) που επιτρέπει, μέχρι την τελική αδειοδότηση από τον ΕΜΑ, την πρόσβαση των ασθενών της χώρας στις νέες θεραπείες;». Με νόημα υπογραμμίζουν οι βουλευτές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων και ασφυκτικής πίεσης στο ΕΣΥ.
Ακόμη, οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία, την οποία οι ευρωπαϊκές/εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αξιολογήσει θετικά.
Ωστόσο, όπως έχει διαπιστωθεί στην περίπτωση των εμβολίων, αντίστοιχα «και για τα μονοκλωνικά αντισώματα υπάρχει πρόβλημα παραγωγικής επάρκειας των κατασκευαστριών εταιρειών και κίνδυνος ανισότητας στη διάθεσή τους» επισημαίνεται στο έγγραφο της ερώτησης προς τον υπουργό.
Στο πνεύμα αυτό ο υπουργός Υγείας ερωτάται εάν «προτίθεται να θέσει η Ελλάδα στα όργανα της ΕΕ το ζήτημα της «απελευθέρωσης των πατεντών», σύμφωνα και με τη διατύπωση-έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα (όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα) που έχουν ενεργό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ