Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής της Ά Ανατολικής Αττικής, της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου σχετικά με το φερόμενο κρούσμα διφθερίτιδας και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Σε αναμονή του μοριακού ελέγχου από εργαστήριο του εξωτερικού, κατόπιν του θανάτου ενός παιδιού και της επανεμφάνισης κρούσματος διφθερίτιδας μετά από αρκετές δεκαετίες, ο βουλευτής εκπέμπει σήμα κινδύνου σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη και των ενηλίκων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Οικονόμου η ανοσιακή επάρκεια μετά τον τελευταίο εμβολιασμό που θεωρητικά πραγματοποιείται σε ηλικία μεταξύ 11 και 12 ετών, διαρκεί για 10 έτη. Εκτιμάται ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία της ενήλικης ζωής.
Ο κ. Οικονόμου εφιστά την προσοχή αφού μέχρι πριν δυο έτη κυκλοφορούσε το εμβόλιο DTvax, το οποίο πλέον είναι σε απόλυτη έλλειψη.
Σημειώνεται ότι σε απόλυτη έλλειψη, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια και το εμβόλιο Tdap (Τετάνου, διφθερίτιδος, ακυτταρικό κοκύτη).
Κατά το Υπουργείο Υγείας, το συγκεκριμένο εμβόλιο «πρέπει να χορηγείται σε κάθε κύηση στις έγκυες γυναίκες κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, καθώς και σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό».
«Sos» εκπέμπεται αφού η έλλειψη πρόβλεψη για τον εμβολιασμό θέτει τα νεογέννητα σε πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από κοκκύτη.
Τα τελευταία τέσσερα έτη η μεγάλη πλειονότητα των εγκύων δεν εμβολιάζεται και μια μικρή μειοψηφία εμβολιάζεται με το τετραδύναμο εμβόλιο Boostrix, το οποίο όμως περιέχει και αδρανοποιημένο τμήμα για την πολυομυελίτιδα (IPV) που επισήμως δεν υπάρχει οδηγία που να το επιτρέπει.
Ο κ. Οικονόμου ζητά να ενημερωθεί εάν το Υπουργείο σκοπεύει «να εξασφαλίσει τα απαραίτητα εμβόλια έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω νέα κρούσματα ασθενειών».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ