Ερώτηση για το θέμα της λήξης των συμβάσεων 2700 ειδικευμένων επικουρικών γιατρών που εργάζονται στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράταση στις συμβάσεις έως τις 30 Νοεμβρίου είχε δώσει η απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την αποφυγή σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων σε τμήματα ζωτικής σημασίας, που θα δημιουργούσε η αποχώρηση των προαναφερόμενων ιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι που μπορεί χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ, καλύπτουν πολύ σημαντικά κενά του ΕΣΥ και έχουν συνεισφέρει καταλυτικά στην μάχη επιβίωσης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, σύμφωνα με την μείζονα αντιπολίτευση, όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι βουλευτές καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για την αντικατάστασή τους με αποτέλεσμα, ενώ επί της δικής τους διακυβέρνησης άλλαξε ο μνημονιακός κανόνας αναλογιών αποχωρήσεων προσλήψεων 8.000 περίπου αποχωρήσεις την τετραετία 2015-19 στον τομέα της υγείας να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Στόχος της απελθούσας κυβέρνησης με την αξιοποίηση κάθε θεσμοθετημένης μορφής εργασιακών σχέσεων (προγράμματα ΟΑΕΔ, επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό κλπ), όπως εξηγείται στην ερώτηση, ήταν να «ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσωπικό όλων των κατηγοριών, σε γρήγορο χρόνο και με προτεραιότητα την κάλυψη των πιο σημαντικών κενών του ΕΣΥ, μετά από το 4ετές «πάγωμα» των προσλήψεων της αρχικής μνημονιακής περιόδου και τον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων δομών το 2014-2015».
Επικαλούμενοι την ανάσχεση του «brain drain» οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι 600 επικουρικοί εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ.
Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν ένσταση καθώς τα χρήματα διασφαλίζονται περικόπτοντας πιστώσεις από έργα αναβάθμισης υποδομών και εξοπλισμού στο ΕΣΥ, τα οποία ήταν ήδη δρομολογημένα. Μάλιστα, κάποια από τα έργα βρίσκονταν και σε φάση ολοκλήρωσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προμήθεια ψηφιακού αγγειογράφου στο Γ.Ν.Α «ΛΑΙΚΟ».
Η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια στις 6 Νοεμβρίου, προέβη σε ανακατανομή πιστώσεων έργων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2019. Πρόθεσή της είναι να εξοικονομήσει χρήματα για την κάλυψη της μισθοδοσίας των παραπάνω επικουρικών ιατρών, επεκτείνοντας έτσι την παραμονή τους πέραν της λήξης των συμβάσεων.
Πυρά εξαπολύουν κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν αξιοποίησε δημοσιονομικά τη δυνατότητα συνέχισης του προαναφερόμενο πρόγραμμα μέσω του ΠΔΕ, αλλά «προχώρησε σε περικοπές και ανακατανομή πιστώσεων σε βάρος άλλων έργων, ύψους 2.150.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μείωσε συνολικά το ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας».
Στην πραγματικότητα πέτυχε βραχυπρόθεσμη λύση εξασφαλίζονταν τη μισθοδοσία αυτών των επικουρικών γιατρών για χρονικό διάστημα από 2 έως 4 μήνες. «Είναι προφανώς μια λύση εμβαλωματική, με τους επικουρικούς γιατρούς να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας και τα Νοσοκομεία να κινδυνεύουν με υποβάθμιση της λειτουργίας τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργός:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ