Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου, με τη νόσο να μετατρέπεται σε «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 800.000 ασθενείς περίπου, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθματικών ασθενών υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια, με τις προβλέψεις να τον θέλουν να εκτινάσσεται στα 300 εκατομμύρια έως το 2030!
Ενδεικτικό της επιβάρυνσης στη δημόσια υγεία είναι και το κόστος του άσθματος που μόνο στην Ευρώπη ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, όπως ανέφερε ο Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα.
Φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος είναι ‘’Καθαρότερη ατμόσφαιρα – Καλύτερη αναπνοή”, με την Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) αναλαμβάνει δράση ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.
Ειδική αναφορά έκανε ο Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής και εκ των συντονιστών της Ομάδας Άσθματος, μαζί με τον κ Μπακάκο, στο σοβαρό Άσθμα.
Η σοβαρότερη μορφή της νόσου απαιτεί και τις υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. «Οι ασθενείς με σοβαρό Άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων», ανέφερε ο κ. Λουκίδης. Μάλιστα, όπως εξήγησε οι ασθενείς χρειάζεται να παρακολουθούνται για ένα 6μηνο σε ειδικά κέντρα για να επιβεβαιωθεί η νόσος τους.
Μάλιστα, η ΕΠΕ ετοιμάζει ένα σημαντικό διαδικτυακό εργαλείο για τη διαχείριση της νόσου. Ο λόγος για μια ειδική πλατφόρμα μέσα από την οποία τα ειδικά κέντρα θα καταγράφουν τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα (κλινικό ιστορικό, οικογενειακό ιστορικό, επάγγελμα, τόπος διαβίωσης κλπ), ώστε να παρέχονται «σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα».
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της Ε.Π.Ε. “Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου’’ http://prosexetapnevmoniasou.gr/ που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών: Το βρογχικό άσθμα και τη ΧΑΠ, στην οποία συμμετέχει και η Ομάδα Άσθματος.
«Στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας», δήλωσε ο Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., Πνευμονολόγος, Συντονιστής Δ/ντης 6ης Κλινικής ΓΝΝΘΑ.
Αναλύοντας την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για το κόστος διαχείρισης του Άσθματος στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως φαίνεται ότι το 72% των ασθματικών παρακολουθούνται από Πνευμονολόγο ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου/ασθενή είναι 2.200 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η οικονομική ύφεση έχει αρνητικές επιδράσεις στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και στην ιατροφαρμακευτική πρόσβαση.
Τρομερό χαρακτήρισε το ποσοστό υποδιάγνωσης της νόσου ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Όπως τόνισε τοσο για τη ΧΑΠ όσο και για το άσθρμα αγγίζει το 50%. «Δηλαδή ένας στους δύο ασθενείς είτε δεν πηγαίνει στο γιατρό είτε πηγαίνει στο λάθος γιατρό», ανέφερε. Όπως υποστήριξε είναι σύνηθες φαινόμενο ασθματικοί ασθενείς πηγαίνουν στον παθολόγο ή το γενικό ιατρό και καταλήγουν να λαμβάνουν διαρκώς αντιβίωση με διάγνωση βρογχίτιδα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος , αναφέρθηκε στην εκστρατεία της Ε.Π.Ε. ‘’Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου’’ συνοψίζοντας τη μέχρι τώρα απήχησή της ενώ αναφέρθηκε στη γενικότερη δράση της Ε.Π.Ε τονίζοντας ότι, «η ενημέρωση του κοινού για το άσθμα, την ΧΑΠ και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό Πνευμονολόγο που συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».
«Στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, με την αποφυγή κρίσεων και την ελάττωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη φαρμακευτική αγωγή» τονίζοντας ότι «η βασική θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στη χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών», ανέφερε ο κ. Μπακάκος προσθέτοντας πως το www.myasthma.gr, που έχει αναβαθμιστεί και είναι προσβάσιμο από smart συσκευές, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το blog το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ