Στόχος των ερευνητών είναι το «μαύρο κουτί» να αποτελέσει μια συσκευή ικανή να καταγράφει κάθε κίνηση στο χειρουργείο, βελτιώνοντας μελλοντικά τα λάθη επί των διαδικασιών. Σύμφωνα με το CNN Health, μια τέτοια συσκευή δεν απέχει από την πραγματικότητα.
«Οι επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνονται άψογα, ενώ οι μετεγχειρητικές επιπλοκές θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά» όπως επισημαίνει ο Dr Chethan Sathya, υπογραμμίζοντας πως «Οι χειρουργοί μπορούν επανεξετάζοντας το βίντεο για να βελτιώσουν την τεχνική και την προετοιμασία τους για την επόμενη μεγάλη υπόθεση».
Το «μαύρο κουτί» στην αεροπορία χρησιμοποιείται μετά από μια καταστροφή, ενώ το «μαύρο κουτί» σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της. Μέχρι στιγμής, σημαντικός αριθμός νοσοκομείων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της συσκευής.
Το «μαύρο κουτί», που περιλαμβάνει μικρόφωνα και κάμερες, καταγράφει τη χειρουργική επέμβαση και τις κινήσεις του χειρουργού, εξετάζοντας κάθε παράμετρο: από την τεχνική ραφής ενός χειρουργού, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα όργανα και την επικοινωνία με τους νοσηλευτές σε όλη τη διαδικασία υψηλού στρες. Ταυτόχρονα, το κουτί περιλαμβάνει λογισμικό εντοπισμού «σφαλμάτων» που ανιχνεύει τις «αποκλίσεις» των χειρουργών από πρακτικές ρουτίνας.
Ήδη, σε πρώτη φάση η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε περίπου 40 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους.
Χειρουργικά, το «μαύρο κουτί» θα δοκιμαστεί σε νοσοκομεία του Καναδά, της Δανία και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Η χρήση της στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να δρομολογηθεί τάχιστα δεδομένου ότι δεν θεωρείται ιατρική συσκευή και ως εκ τούτου δεν απαιτείται έγκριση από το FDA.
Έρχεται το «μαύρο κουτί» και στα χειρουργεία
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων για τη χοληστερόλη-και καλώς έγινε!
Πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Κλινικές Μελέτες: Νέα ΚΥΑ, Εθνικό Μητρώο και οι προκλήσεις του 2026
Προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
«Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»















Comments (0)