Τη σημασία του «Χρόνου» τοποθετούν στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης (5 Μαΐου) οι πάσχοντες και στη χώρα μας, όπως την περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών, Ιωάννα Αλυσανδράτου.
«Ο Χρόνος Μετρά για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση (ΠΥ) σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους», σημείωσε. «Από την αργή διάγνωση που έχει η νόσος λόγω των κρυφών συμπτωμάτων της, στη ζωή μετά τη διάγνωση, αναφορικά με τη σωστή θεραπευτική αγωγή και την έγκαιρη τοποθέτηση της», εξήγησε και πρόσθεσε πως η σημασία του χρόνου επεκτείνεται ακόμα και στη διάρκεια επιβίωσης του ασθενή (σε εξάρτηση φυσικά με την ορθότητα της θεραπείας), τη χρονοβόρα γραφειοκρατεία γύρω από τη διαχείριση της νόσου, αλλά και του διαστήματος έως ότου ο πάσχοντας φθάσει στη μεταμόσχευση.
Όπως αποκάλυψε η κ. Αλυσανδράτου πριν από μερικές ημέρες ο πρώτος ασθενής με Πνευμονική Υπέρταση από την Ελλάδα υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση, πνεύμονα-καρδιάς.
Το θεραπευτικό προφίλ και κατ’ επέκταση της ίδιας της νόσου έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ΠΥ παραμένει μια θανατηφόρα σπάνια νόσος, αλλά οι συνεχείς έρευνες στην ανάπτυξη νέων θεραπειών την έχουν επιτρέψει την σημαντική επέκταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.
«Οι κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα, ειδικά στην περίπτωση των σπάνιων νοσημάτων», ξεκαθάρισε ο Λέκτορας Καρδιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Γιαννακούλας, υπεύθυνος τμήματος Συγγενούς Καρδιοπάθειας και ΠΥ νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την Πνευμονική Υπέρταση αναμένεται να ανακοινωθούν σε 4 μήνες στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και Πνευμονολογική Εταιρεία.
Ο κ. Γιαννακούλας, που ήταν και μέλος του Πυρήνα της Ομάδας Εργασίας της Πνευμονικής Κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε πως πρόκειται να καθοριστούν τα νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
Ακόμη και η άσκηση αναμένεται να λάβει θέση στο «συνταγολόγιο» διαχείρισης της ΠΥ. Παράλληλα, ο Λέκτορας Καρδιολογίας αναφέρθηκε και σε νέα φάρμακα, νέα μόρια, που πρόκειται να ενταχθούν σύντομα στη θεραπευτική φαρέτρα γιατρών και ασθενών.
«Η Πνευμονική Υπέρταση είναι μία σπάνια νόσος και η διαχείριση της εξαιρετικά σημαντική και πολύπλοκη, για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένο οι ασθενείς να παρακολουθούνται από εξειδικευμένους γιατρούς στη νόσο και σε ειδικά κέντρα με καταρτισμένο υγειονομικό προσωπικό. Είναι στατιστικά τεκμηριωμένο ότι η παρακολούθηση σε τέτοια ειδικά κέντρα από έμπειρους ειδικούς στη νόσο προσφέρουν καλύτερη πρόγνωση στον ασθενή», τόνισε ο κ. Γιαννακούλας υπογραμμίζοντας τη σημαντική έλλειψη τέτοιων ειδικών κέντρων.
Η Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Συνεργάτιδα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Υπεύθυνη Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης, Ευτυχία Δεμερούτη σημείωσε πως η θεραπευτική διαχείριση ασθενούς με ΠΥ εξατομικεύεται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο ασθενής και τις συννοσηρότητες που τυχόν παρουσιάζει. «Η συνεργασία του ασθενή για την έγκαιρη έναρξη της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και η συχνή παρακολούθησή του, εξασφαλίζουν τον έλεγχο της ικανοποιητικής ανταπόκρισης στην θεραπεία και την καλύτερη πρόγνωση» τόνισε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης, ο Σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και συμμετάσχει σε δρώμενα για την αναγνώριση της νόσου, την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και της ιατρικής κοινότητας.
Η εκστρατεία ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης ανήμερα την 5η Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος για την Αθήνα και στον Λευκό Πύργο για την Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 16.00’ θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά ποδηλατική βόλτα με σημείο εκκίνησης το ιστορικό μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ