Το EuroEcho-Imaging 2014, αποτελεί κορυφαίο συνέδριο για τους κλινικούς ιατρούς και επιστήμονες, καθώς θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι τελευταίες τεχνολογικές και ερευνητικές εξελίξεις επί του υπερηχοκαρδιογραφήματος και άλλων καρδιαγγειακών τεχνικών απεικόνισης, γύρω από τη νέα 3D τεχνολογία.
«Με την έλευση του 3D απεικόνισης, μπορούμε να αξιολογήσουμε τη δομή της καρδιάς σε διαφορετικά επίπεδα» όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο καθηγητής Patrizio Lancellotti και πρόεδρος του EACVI, τονίζοντας πως «Παραδοσιακά η δομή της καρδιάς αναλύονταν σε 2D απεικόνιση».
«Πρόκειται για μια καταπληκτική πρόοδο στον τομέα, καθώς η δυνατότητα εκτύπωσης ενός 3D μοντέλου καρδιάς θα βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να έχουν καλύτερες και αποτελεσματικότερες χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδιάζοντας τη διαδικασία σύμφωνα με την ανατομία του ασθενούς» όπως επισημαίνει.
Προσφάτως, με στόχο να κατασκευάσουν από το μηδέν μια τεχνητή ανθρώπινη καρδιά, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Καινοτομίας του πανεπιστημίου του Louisville στις ΗΠΑ, κατάφεραν -χρησιμοποιώντας κύτταρα από μία πραγματική αλλά προβληματική καρδιά ασθενούς- να «εκτυπώσουν» με ειδικό μηχάνημα πλήρως λειτουργικά τμήματα καρδιάς.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, όχι μόνο επειδή πρέπει να δημιουργηθεί μια καρδιά από τεχνητό ιστό, αλλά και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και να γίνει αποδεκτή ως μόσχευμα από τον οργανισμό του ασθενούς που τη χρειάζεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συναρμολόγηση όλων των επιμέρους τεχνητών μερών της καρδιάς, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με τρισδιάστατη βιοεκτύπωση, μπορεί να απαιτήσει 3 έως 5 χρόνια ερευνών ακόμα, ωστόσο η αρχή έγινε και είναι πολύ ενθαρρυντική.
Ο 3-D βιοεκτυπωτής λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένας εκτυπωτής inkjet, τον οποίο μπορεί να έχετε στο γραφείο σας. Συγκεκριμένα μια βελόνα/σύριγγα αποθέτει κατά την «βιοεκτύπωση» βιοϋλικό βάσει ενός προκαθορισμένου μοντέλου. Τα κύτταρα πρώτα καθαρίζονται σε μία ειδική μηχανή και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί ο βιοεκτυπωτής για να ξεκινήσει την εκτύπωση.
Το τελικό προϊόν αναμένεται να ονομαστεί «bioficial» καρδιά, από τις λέξεις bionic (βιονική) και artificial (τεχνητή). Ένα όργανο κατασκευασμένο από τα κύτταρα ενός ασθενούς θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απόρριψης του μοσχεύματος από άλλο δότη, καθώς και να εξαλείψει την ανάγκη βαριάς φαρμακευτικής αγωγής που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η τεχνητή καρδιά από 3-D βιοεκτύπωση μπορεί να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε λιγότερο από μια δεκαετία.