Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και στη Βουλή αποστέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμεΑ), με την οποία ζητά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα.
«Κραυγή αγωνίας» από τους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους, με αφορμή τη νέα συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, η οποία φέρνει επιπλέον σκληρά μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.
Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ήδη, όμως τα ΑμεΑ έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια, αύξησαν δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των αναπήρων, υπονομεύοντας την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Όπως τονίζει η ΕΣΑμεΑ, ενόψει του λεγόμενου 3ου μνημονίου, η εφαρμογή μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, είναι επιβεβλημένη.
«Αυτή την περίοδο των νέων σκληρών οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα, απαιτείται η εγγύηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα υψωθεί ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, οι οποίοι μέσω της ισότιμης ένταξής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας» αναφέρει συγκεκριμένα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την υποχρέωση της χώρας με τον Ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012) να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει, παράλληλα, ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν εντονότερες οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, και τις οποίες λόγω της υπολειτουργίας των κοινωνικών δομών, των υπηρεσιών υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος κλπ., επωμίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ίδιοι. Ως εκ τούτου, ζητά την εφαρμογή εμπροσθοβαρών μέτρων και πολιτικών για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Στο προαναφερόμενο πλαίσιο, η Ομοσπονδία κάνει τις εξής προτάσεις:
1. Να προστατευτούν τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα: προνοιακό – διατροφικό-εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα απολύτου αναπηρίας κ.λπ.
2. Να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από σκληρά και άδικα μέτρα που οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν ήδη συρρικνωθεί δραματικά με την εφαρμογή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών. Να μη γίνει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ, σε μισθούς υπαλλήλων ΑμεΑ και γονιών αυτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.
3. Να μην καταργηθούν οι ειδικές ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για άτομα που ανήκουν σε βαριές κατηγορίες αναπηρίας όπως και για τους γονείς-κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες, ενόψει της επικείμενης κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
4. Να μην υπάρξει καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ των ατόμων με αναπηρία.
5. Να μην καταργηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, είτε πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Να μη γίνει καμία αλλαγή στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στο μισθό ή στη σύνταξη των εργαζόμενων ή συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία ή γονέων/κηδεμόνων αυτών, ή στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη την ανυπαρξία ενός προοδευτικού φορολογικού συστήματος που υπολογίζει την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.
6. Να προστατευτεί πάση θυσία το σύστημα χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Να απαγορευτούν για αυτή την περίοδο οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.
7. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών δομών ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης.
8. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων για τα άτομα με αναπηρία κανονικά τον Σεπτέμβριο.
9. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις τραπεζικές συναλλαγές.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ