Εντυπωσιακά χαρακτηρίστηκαν τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για τη χρήση του pembrolizumab για τον καρκίνο του πνεύμονα, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το μελάνωμα, που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο, ESMO 2016.
Εκεί βρέθηκε και το Virus. Μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις αφορούσε τη μελέτη φάση ΙΙΙ KEYNOTE-024 που συνέκρινε το pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με πλακώδη και μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα έκφρασης του PD-L1 (≥ 50%), έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας πλατινούχου συνδυασμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το φάρμακο επέδειξε μείωση κατά 50% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου και κατά 40% του κινδύνου θανάτου σε σχέση με την χημειοθεραπεία. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από άλλη μελέτη που συνέκρινε τον θεραπευτικό συνδυασμό του pembrolizumab με χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και πεμετρεξίδη) σε ασθενείς με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως των επιπέδων έκφρασης του PD-L1, έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ο εν λόγω συνδυασμός επέδειξε συνολική ανταπόκριση 55% έναντι 29% της χημειοθεραπείας και μείωσε την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 47%.
Επιπλέον , παρουσιάστηκαν μακροχρόνια αποτελέσματα από την μελέτη KEYNOTE-010, η οποία συνέκρινε την χορήγηση του pembrolizumab σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που είχαν λάβει προηγουμένως χημειοθεραπεία με πλατινούχο συνδυασμό και το επίπεδο έκφρασης του PD-L1 στους όγκους τους ≥1%, σε σχέση με την ενδεικνυόμενη μέχρι σήμερα χημειοθεραπεία με δοσεταξέλη. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή του pembrolizumab στην συνολική επιβίωση στους 18 μήνες έναντι της χημειοθεραπείας. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, παρουσιάστηκε ανάλυση από αναφορές των ασθενών για την ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία τους, η οποία έδειξε ότι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν το pembrolizumab σε σχέση με αυτούς που έλαβαν χημειοθεραπεία, ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους ασθενείς με υψηλή έκφραση του PD-L1 (≥50%), η συνολική επιβίωση στους 18 μήνες ήταν 46% με δόση pembroliumab 2 mg/kg, 52% με 10 mg και 24% για τη δοσεταξέλη.
Σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελέτης για τη θεραπεία με pembrolizumab σε πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνο, οι οποίοι παρουσιάζουν δυσανεξία στη χημειοθεραπεία με σισπλατίνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν συνολική ανταπόκριση στην θεραπεία της τάξης του 24% επί του συνόλου των ασθενών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, παρουσιάζοντας έτσι μια νέα λύση σε μια ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ