Τα πρώτα SMS του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα εστάλησαν σε κατοίκους της Αττικής. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, θα έχουν εκδοθεί όλα τα παραπεμπτικά, τα οποία θα αποσταλούν μέσω SMS ή email στους πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ θα επωφεληθούν του προγράμματος. Οι δικαιούχοι θα υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Ακόμη και όσοι δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση μόνο του ΑΜΚΑ μπορούν να υποβληθούν δωρεάν στις εξετάσεις. Απευθείας έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις τους. Η λίστα με τα συνεργαζόμενα κέντρα όπου πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος cardio.gov.gr.
Επιδίωξη του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω» αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, ακόμη και στους νέους. Αξίζει να αναφερθεί πως το Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων είναι το 4ο κατά σειρά πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας μετά το Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, του Τραχήλου της Μήτρας και του Παχέος Εντέρου. Μέχρι σήμερα:
• Για τον καρκίνο του μαστού, έχουν ήδη εξεταστεί 617.835 γυναίκες, εκ των οποίων 144.469 παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και 40.776 παρουσίασαν ύποπτα ευρήματα.
• Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν πραγματοποιηθεί 77.797 ισάριθμα τεστ PAP / HPV DNA test, με 1.812 γυναίκες να παραπέμπονται για κολποσκόπηση και βιοψία.
• Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 624.264 αυτοδιαγνωστικά τεστ, με 16.116 πολίτες να παραπέμπονται για κολονοσκόπηση και 2.932 βιοψίες να έχουν ήδη διενεργηθεί.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 15-20.000 εμφράγματα, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με σωστή και έγκαιρη διάγνωση». Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε μια πλήρη χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών και της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων πολιτών και να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας για το μέλλον».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έχει σχεδιάσει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ τόνισε «έχουμε καταφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να σώζουμε ζωές. Ήδη, χάρη στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, έχουμε αποτρέψει σοβαρούς κινδύνους για πάνω από 50.000 συμπολίτες μας – έναν αριθμό μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της Λαμίας. Κάθε ένας από εμάς έχει δικαίωμα στην υγεία και την πρόληψη. Για κάθε εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων εκτιμούμε ότι θα σωθούν 20.000 άνθρωποι από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η πρόληψη σώζει ζωές και είναι χρέος μας να τη διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες».
Επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα, αναφέρθηκε στην ψηφιακή υποδομή για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, σημειώνοντας «απευθύνεται σε 5 εκατ. συμπολίτες μας και το οποίο αφήνει σπουδαίο αποτύπωμα στη Δημόσια Υγεία. Η λύση που αναπτύξαμε περιλαμβάνει την αυτόματη έκδοση παραπεμπτικών, την αποστολή ψηφιακής ενημέρωσης προς τους δικαιούχους, την εκτέλεση των παραπεμπτικών, την καταχώριση των αποτελεσμάτων, καθώς και την αποζημίωση των συνεργαζόμενων ιατρών και μονάδων φροντίδας υγείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος».