Δράσεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές διοργανώνει το Μάιο το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ειδικότερα, με αφορμή τον 2ο απογευματινό Αγώνα Δρόμου LifeRun 2018, στο Βοτανικό Κήπο του Ιδρύματος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» (Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι):
- γίνεται εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 5 Μαΐου από 14:00 μέχρι 18:00, και
- λαμβάνονται δείγματα για δωρεά μυελού των οστών το Σάββατο 5/5 από 11:00 μέχρι 18:00, και την Κυριακή 6/5 από 11:00 μέχρι 15:00.
Παράλληλα, την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 18:00, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”.
Επίσης, με αφορμή την προκήρυξη του «2ου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ 2018» την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, διοργανώνονται οι πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών:
- Από 8:00 μέχρι 9:30, στη Γραμματεία των αγώνων, οι συμμετέχοντες καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ως προσφορά βοήθειας σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες ή, εναλλακτικά, αντίτιμο 5€ για την ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Η Κιβωτός του Κόσμου” που δραστηριοποιείται για την προστασία της μητέρας και του παιδιού.
- Από 9:00 μέχρι 14:00, στο χώρο εκκίνησης-τερματισμού, ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
“Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών, δυστυχώς, διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο” τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. “Η ευαισθητοποίηση, λοιπόν, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων μπορούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στα παραπάνω προβλήματα” καταλήγει.
Comments (0)