Τις τελευταίες «πινελιές» στο πολυαναμενόμενο Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, βάζει αυτές τις ημέρες η Αριστοτέλους.
Έχοντας «ανεβάσει» το προσχέδιο στη Διαύγεια προς Δημόσια Διαβούλευση με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο Ανδρέας Ξανθός που φέρει την αρμοδιότητα της Ψυχικής Υγείας, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική τόσο για το περιεχόμενο του ΝΣΧ όσο και για την μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεσή του στη Βουλή.
Όπως όμως διαβεβαιώνει η Αριστοτέλους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το σχέδιο νόμου είναι πλέον έτοιμο και τις επόμενες ημέρες παίρνει το «δρόμο» προς το Κοινοβούλιο για ψήφιση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η διασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας του συστήματος και η διευκόλυνση του διοικητικού και ποιοτικού ελέγχου ως προς την αποδοτικότητα των υπηρεσιών και την οικονομική διαχείριση όλων των δομών (Δημοσίων και ΑΜΚΕ).
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΝΣΧ προβλέπει τη δημιουργία 12 Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας στις οποίες θα αποδίδονται για πρώτη φορά αποφασιστικές αρμοδιότητες και θα συμμετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι των ληπτών και των οικογενειών τους με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Συγκροτούνται, επίσης, Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αυτό, έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο αναδιοργάνωσης των Τομέων Ψυχικής Υγείας ώστε να καθίσταται εφικτή η τομεοποιημένη λειτουργία, ιδιαίτερα αναφορικά με τις εφημερίες της Αττικής, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο. Επισημαίνεται, πάντως, πως η επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου βρίσκεται υπό την αίρεση της επαρκούς στελέχωσης των δομών της περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί 300 προσλήψεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας, εκ των οποίων οι πρώτες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί.
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ένταξη του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού στο ΕΣΥ και το μετασχηματισμό του σε σύγχρονο Τμήμα Ψυχιατρικής. Μία ακόμη συνέργεια αφορά στην τροποποίηση του Άρθρου 69 που διέπει τους όρους ασφάλειας και θεραπείας των μη-υπεύθυνων υποδίκων ασθενών, σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε τελική πλέον φάση.
Η Αριστοτέλους ιεραρχεί, τέλος, ως ζήτημα προτεραιότητας την εκπόνηση ενός λεπτομερούς επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη κοινοτικών δομών και υπηρεσιών, έτσι ώστε σε συνέργεια με το υπουργείο Εργασίας και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστεί δυνατός ο μετασχηματισμός όλων των ασυλικών δομών, με απώτερο σκοπό τη βαθμιαία κατάργησή τους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ