Την ανάπτυξη και οργάνωση των οδοντιατρικών υπηρεσιών στο ΠΕΔΥ, σταδιακά και με ορίζοντα 5ετίας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στα παιδιά έως 18 ετών και βασικών οδοντιατρικών υπηρεσιών σε ενήλικες, ανάλογα με το δυναμικό των Μονάδων και με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προτείνει η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας για την Α/βάθμια Οδοντριατική Φροντίδα.
Η Επιτροπή, που συστήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη γι’ αυτό το σκοπό, αποτελείται από 8 μέλη που εκπροσωπούν – αν και άτυπα – διαφορετικές πλευρές της οδοντιατρικής κοινότητας, ώστε να υπάρχει πολυφωνία σχετικά με το αντικείμενό της.
«Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη» σημειώνουν τα μέλη της Επιτροπής, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται τόσο στο ρόλο που χρειάζεται να έχουν τα δημόσια οδοντιατρεία στο σύστημα οδοντριατρικής φροντίδας όσο και στις συνθήκες της κρίσης που επηρεάζουν αρνητικά τη χρήση και λειτουργία των υπηρεσιών αυτών. Όπως εξηγούν, οι δημόσιες οδοντιατρικές δομές (κέντρα υγείας και δίκτυο οδοντιατρείων πρώην ΙΚΑ) που πρόσφεραν υπηρεσίες – είτε δωρεάν είτε με συμμετοχή των ασφαλισμένων – αν και δεν έτυχαν ευρείας από τους πολίτες, διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ σήμερα που τα χρονίζοντα προβλήματα τις οδηγούν σε αδιέξοδο, πολλοί πολίτες αδυνατούν να επισκεφθούν τα ιδιωτικά οδοντιατρεία αντιμετωπίζοντας το φάσμα της φτώχειας.
«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται να σχεδιαστεί-οργανωθεί/υλοποιηθεί-αξιολογηθεί ένα σύστημα υπηρεσιών που θα προσφέρει κάλυψη των βασικών οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού, με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη των νοσημάτων του στόματος και την προαγωγή της στοματικής υγείας στην κοινότητα όπου το δημόσιο σύστημα θα έχει ένα σαφή, διακριτό και ισχυρό ρόλο με πρωταρχικό πληθυσμιακό στόχο τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» επισημαίνουν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουν να ενεργοποιηθούν διαδικασίες και πρακτικές που σήμερα βρίσκονται ανενεργές, με στόχο τη λειτουργική διασύνδεση των επιτελικών μονάδων, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο όπως είναι για παράδειγμα οι Διευθύνσεις ΠΦΥ στις ΥΠΕ οι οποίες θα πρέπει να στελεχωθούν με Συντονιστές Οδοντιάτρους (ΣΟΠ).
Η Ομάδα Εργασίας επισημαίνει βέβαια πως η σταδιακή μετάβαση στο νέο μοντέλο θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στον παιδικό πληθυσμό, την κατάρτιση του οδοντιατρικού δυναμικού σε εξειδικευμένα πεδία, την εκπαίδευση και αξιοποίηση του νοσηλευτικού ή άλλου υγειονομικού προσωπικού (π.χ. επισκέπτες υγείας, μαίες) στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής στοματικής υγείας σε σχολικές μονάδες, την επαρκή στελέχωση των οδοντιατρικών μονάδων, την εφαρμογή σχεδίου για την ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης του γενικού πληθυσμού και από τον ιδιωτικό τομέα.
Στο πλαίσιο της πρότασής τους, τα μέλη της Ομάδας καταθέτουν παράλληλα αναλυτικό πόρισμα για τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τις προηγούμενες προσπάθειες οργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών (το πλήρες κείμενο επισυνάπτεται κάτωθι).
Η πρόταση για την νέα Δημόσια Οδοντιατρική Περίθαλψη στην ΠΦΥ θα αναρτηθεί για διαβούλευση μέσα στο μήνα, ενώ οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός του Μαΐου.
protash_gia_thn_anadiarurvsh_ths_dhmosias_prvtobaumias_odontiatrikhs_frontidas__1_
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ