Μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων της τάξεως του 1 εκατομμύριου εργαζόμενων μόνο στην Ε.Ε. θα μπορούσε να διασφαλιστεί εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα (RMDs).
Εκτιμάται ότι οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αφορούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ (120 εκατομμύρια) και περίπου 2.000.000 ασθενείς στην Ελλάδα. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας.
Σήμερα η EULAR εγκαινιάζει την εκστρατεία «Time2Work», η οποία στόχο έχει την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων τόσο στους ασθενείς όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, την παραγωγικότητα και την οικονομία.
Την προσπάθεια αυτή υλοποιεί στην χώρα μας η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (Ε.Λ.Ε.Α.Ν.Α.), αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα, σε συνέχεια της δική της εκστρατείας για τα ρευματικά νοσήματα και την εργασία, η οποία άρχισε το 2018. Ειδικότερα, η Time2Work της EULAR υποστηρίζεται και από τους τρεις πυλώνες της: τους Συλλόγους Ασθενών (PARE EULAR), τους Επαγγελματίες Υγείας (HPR) και τις Επιστημονικές Εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.
Η EULAR αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα στην εργασία μέχρι το 2023 με «εργαλείο» και την εκστρατεία Time2Work, η οποία αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας Do not Delay, Connect Today, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ρευματικών και μυοσκελετικών νοσημάτων.
Αναφερόμενος στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας, ο Πρόεδρος της EULAR, καθηγητής Iain McInnes τόνισε ότι «Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό».
Αναγκαιότητα αποτελεί, σύμφωνα με τον καθηγητή McInnes, η μεγαλύτερη πρόσβαση στις πρώιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του πόνου, της κούρασης και της κινητικής αναπηρίας, που δυσκολεύουν τους ασθενείς να συνεχίσουν να εργάζονται.
Προϋποθέσεις θα πρέπει να αποτελούν ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της EULAR «η μεγαλύτερη ενημέρωση και συνειδητοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματικά νοσήματα και επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Μικρές προσαρμογές, όπως ευέλικτο ωράριο, βελτιωμένη πρόσβαση, εργασία από το σπίτι και μόνιμες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά».
Στην έγκαιρη διάγνωση, παραπομπή σε ρευματολόγο και πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες στάθηκε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της εκστρατείας της EULAR και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα Μάριος Κούλουμας. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που αναπτύσσουν ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα διαγιγνώσκονται νωρίς και έχουν πρόσβαση στις τελευταίες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και τη σωστή υποστήριξη ώστε να παραμείνουν στην εργασία τους» υπογράμμισε στις δηλώσεις του.
Ταυτόχρονα απαιτείται η ενθάρρυνση των εργοδοτών ώστε «να υιοθετούν συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς και γενικά σχέδια – οι χώροι εργασίας που είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπηρίες είναι καλές για όλους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Κούλουμας.
Συμμεριζόμενη τις απόψεις του επικεφαλής της εκστρατείας της EULAR σχετικά με την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργοδοτών, η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., Αθανασία Παππά υποστήριξε ότι χρειάζεται «ενίσχυση των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών, επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους και επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ