Την τεχνική υποστήριξη προς στην Ελλάδα αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA). Επιδίωξη ακόμη είναι η εναρμόνιση της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό HTA (ΗΤΑR).
Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού τον Οκτώβριο του 2023. Η υποστήριξη θα δοθεί στην Ελλάδα από τη DG Reform προς τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και την ΕΑΑΦΑΧ, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από εθνικές διοικήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ (TAIEX), διεθνείς Οργανισμούς και τη συμβολή διεθνών κι Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί εντός 18 μηνών.
Συγκεκριμένα η Aξιολόγηση Tεχνολογιών Yγείας (HTA) περιλαμβάνει εξέταση πληροφοριών σχετικά με ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών υγείας (πχ. φάρμακα, ιατροτεχνολογικά μηχανήματα, ψηφιακά εργαλεία). Στην υποστήριξη που θα παρασχεθεί έχουν ενταχθεί δράσεις για την ενδυνάμωση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας του μηχανισμού ΗΤΑ (πχ. θεσμικό πλαίσιο, ανταλλαγή κι ενίσχυση τεχνογνωσίας, ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων, διοικητική υποστήριξη κ.ά). Προσδοκία ακόμη αποτελεί η βοήθεια αυτή να συνδράμει στην προετοιμασία της Ελλάδας, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην υποχρέωση εναρμόνισής της με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑR), που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025. Ειδικότερα, ο ΗΤΑR αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός μηχανισμού για κοινές κλινικές αξιολογήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός. Η εφαρμογή του όμως προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές που πρέπει να υιοθετηθούν από τα Κράτη-Μέλη, προς όφελος ασθενών, ερευνητικής κοινότητας και εμπλεκόμενων φορεων σε εθνικό επίπεδο.
Στην ανταπόκριση του αιτήματος της ελληνικής πλευρά αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό εργαλείο, «που θα καταστήσει ταχύτερα προσβάσιμη την καινοτομία στον ασθενή στην Ελλάδα, που είναι στο κέντρο της φροντίδας μας, σε πλαίσιο διαφάνειας και διασφάλισης της βιωσιμότητας για το σύστημα υγείας».
Τα οφέλη, όπως την λήψη αποφάσεων με βάση επιστημονικά τεκμήρια, για τη διασφάλιση και βελτίωση της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της προσιτότητας κλινικά αποτελεσματικών και οικονομικά αποδοτικών φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων επεσήμανε από την μεριά του ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ. Άρης Αγγελής. Κέρδος για την χώρα μας θα είναικαι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα που υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, ήδη, καταγράφει αξιόλογο έργο στον τομέα, επιτελούμενο από την Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ