Μήνυμα αισιοδοξίας για τις θεραπευτικές εξελίξεις έναντι του πολλαπλού μελώματος στέλνεται από το 20ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με αφορμή την 27η Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.
Ειδικότερα, οι θεραπευτικές εξελίξεις στο πολλαπλούν μυέλωμα θα αναδειχθούν στο 20ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society) που θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 έως και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα .
Η εν λόγω ασθένεια αποτελεί το 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών. Πρόκειται για μια πλασματοκυτταρική δυσκρασία στην οποία ένας κλώνος πλασματοκυττάρων πολλαπλασιάζεται αυτόνομα και παράγει μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ανοσοσφαιρίνης (μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη). Η διήθηση του μυελού των οστών από τα μονοκλωνικά πλασματοκύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας. Τέτοιοι ασθενείς εμφανίζονται συνήθως σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών χωρίς άλλες παθήσεις από την καρδιά, τους πνεύμονες και το ήπαρ.
Ως εισαγωγική θεραπεία σήμερα χρησιμοποιούνται συνδυασμοί με τρία ή τέσσερα φάρμακα που έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Δεν χρησιμοποιείται πλέον η κλασική χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος. Η εισαγωγική θεραπεία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου για την επίτευξη όσο δυνατόν βαθύτερης ανταπόκρισης. Μετά την αποτελεσματική εισαγωγική θεραπεία, συλλέγονται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από το αίμα του ασθενούς και στη συνέχεια χορηγούνται υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ακολουθεί επαναχορήγηση των κυττάρων που έχουν συλλεγεί. Μετά τη μεταμόσχευση, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία συντήρησης.
Εάν οι ασθενείς δεν είναι υποψήφιοι για αυτόλογη μεταμόσχευση, θα λάβουν θεραπευτική αγωγή με συνδυασμούς φαρμάκων για την επίτευξη βαθιάς ανταπόκρισης η οποία θα καθορίσει την εξέλιξη του νοσήματος τους.
Χάρη στην εισαγωγή νεότερων θεραπευτικών παραγόντων την τελευταία εικοσαετία (μπορτεζομίμπη, λεναλιδομίδη, καρφιλζομίμπη, πομαλιδομίδη, δαρατουμουμάμπη, ισατουξιμάμπη, ελοτουζουμάμπη, ιξαζομίμπη, σελινεξόρη, μαφοντοτινική μπελαταμπάμπη) το πολλαπλούν μυέλωμα αποτελεί πλέον μια χρόνια νόσο καθώς μπορεί να τεθεί σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε μερικούς μάλιστα ασθενείς η νόσος δεν υποτροπιάζει ποτέ.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα βρείτε εδώ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ