Σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των συνθετικών κανναβινοειδών MDMB-CHMICA εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της οποίας αποφάσισε να τα υποβάλει σε καθεστώς «ελέγχου» σε όλα τα κράτη-μέλη. Η εν λόγω ουσία έχει εγείρει ανησυχίες για την υγεία στην Ευρώπη μετά από τις επιβλαβείς επιδράσεις που σχετίζονται με τη χρήση της, οι οποίες αναφέρθηκαν από τα κράτη-μέλη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ (EWS).
Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στα πορίσματα της επίσημης εκτίμησης των κινδύνων του ναρκωτικού, η οποία διεξήχθη από διευρυμένη επιστημονική επιτροπή του EWS τον Ιούλιο του 2016, με τη συμμετοχή επιπλέον εμπειρογνωμόνων από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Europol και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η έκθεση, αφού αξιολόγησε τους ιατρικούς και κοινωνικούς κινδύνους του ναρκωτικού, σε συνάρτηση με τη διεθνή εμπορία ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχύς της MDMB-CHMICA και τα εξαιρετικά μεταβλητά ποσά της χημικής ένωσης που συναντώνται σε φυτικά προϊόντα, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο οξείας τοξικότητας.
Η ουσία MDMB-CHMICA είναι ο πρώτος ανταγωνιστής υποδοχέων των συνθετικών κανναβινοειδών, οι κίνδυνοι του οποίου αξιολογούνται από το EWS. Ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ το 2014. Πωλείται ως «νόμιμος» αντικαταστάτης της κάνναβης από χημικές εταιρείες και on-line καταστήματα λιανικής σε μια ποικιλία μορφών (π.χ. ως σκόνη ή ως εμπορικά επώνυμα «νομική υψηλή» προϊόντα).
Από τον Ιούλιο του 2016 το ναρκωτικό είχε εντοπιστεί σε 23 κράτη-μέλη της ΕΕ, την Τουρκία και τη Νορβηγία και είχε αναλυτικά εντοπιστεί σε δείγματα που λήφθηκαν από 25 ασθενείς σε κατάσταση μέθης και 28 θανόντες. Σε 12 από τους θανάτους, η MDMB-CHMICA αναφέρθηκε είτε ως η αιτία θανάτου είτε ως ουσία η οποία συνέβαλλε ενδεχόμενα στο θάνατο. Αναγνωρίζοντας τις απειλές που προέρχονται από αυτήν την ουσία, 16 κράτη-μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αλλά και η Τουρκία, έχουν ήδη λάβει μέτρα για την καταπολέμησή της στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας.
Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ, τα κράτη-μέλη οφείλουν σε διάστημα 1ός έτους για να εισαγάγουν στην εθνική νομοθεσία τα αντίστοιχα μέτρα-ελέγχου της εν λόγω ουσίας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ