Βέλτιστες πρακτικές, ιδέες και οράματα για το μέλλον του επαγγέλματός τους μοιράστηκαν οι ηγεσίες των φαρμακοποιών απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 19 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του 2ου Φαρμακευτικού Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η γήρανση του πληθυσμού, οι ελλείψεις δυναμικού στον τομέα της υγείας (κυρίως γιατρών και νοσηλευτών) , οι οικονομικές δυσκολίες, οι ελλείψεις φαρμάκων, η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά και η απελευθέρωση του επαγγέλματος, αναδείχθηκαν ως οι πιο σημαντικές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα συστήματα υγείας όσο και ο κλάδος. Ταυτόχρονα, οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων μοιράστηκαν διάφορες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στις χώρες τους για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προκλήσεων και των αναγκών της κοινωνίας.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός πως οι φαρμακοποιοί δεν είναι πια μόνο πάροχοι των φαρμάκων, αλλά μέλη της κοινότητας όσων εμπλέκονται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Κατά συνέπεια, η αυξημένη συμμετοχή τους στην αυτοφροντίδα συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές και ασθενείς τους. Αναγνωρίστηκε, επίσης, πως το φαρμακευτικό επάγγελμα επενδύει στην ανάπτυξη και χρήση της καινοτομίας στην καθημερινή πρακτική, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ψηφιακών εφαρμογών, με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, την ταυτοποίηση των φαρμάκων, τις νέες υπηρεσίες, κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρόεδροι της PGEU εξέδωσαν κοινό ψήφισμα, τονίζοντας πως η συνάντηση αποτελεί απόδειξη της συνεχούς εξέλιξης του ρόλου του φαρμακοποιού και της αποστολής των φαρμακείων. Στο συμπέρασμά του, αναφέρουν: «Προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, το μοντέλο για φαρμακείο στην Ευρώπη πρέπει να είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες. Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα και να εκτιμήσουν τη συνεισφορά μας στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και τη στήριξη του ρόλου μας και των υπηρεσιών μας. Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη είναι διαφορετικά, όλοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και αισθάνονται τις ίδιες πιέσεις».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ