Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV του AIDS σε ολόκληρο το γονιδίωμα ποντικιών. Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για θεραπεία και στον άνθρωπο με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν τον επόμενο χρόνο.
Μέχρι σήμερα, μόνο 2 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί από τον ιό HIV. Και οι δύο είχαν καρκίνο του αίματος τελικού σταδίου και υπέστησαν μια επικίνδυνη μεταμόσχευση μυελού των οστών που κατέστρεψε και τις δύο ασθένειες. Όμως, η τεχνική της μεταμόσχευσης δεν έχει δουλέψει σε κανέναν άλλον, προκαλώντας το θάνατο άλλων ασθενών και απαιτεί ο ασθενής να έχει HIV και καρκίνο.
Γενικά, ο ιός HIV είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί επειδή είναι ένας ιός που μολύνει το γονιδίωμα. Κρύβεται καλά μέσα σε δυσπρόσιτες δεξαμενές μέσα στον οργανισμό και είναι έτοιμος να αναζωπυρωθεί σε οποιοδήποτε σημείο. Η νέα έρευνα έδειξε ότι μπορεί να τον εξαλείψει από όλες τις δεξαμενές μέσα στο γονιδίωμα.
Οι ερευνητές στη Νεμπράσκα και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μια διττή προσέγγιση για να περιορίσουν τον ιό HIV: αρχικά χορήγησαν ένα φάρμακο για να περιορίσουν τον ιό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μία τεχνική επεξεργασίας των γονιδίων για να του επιτεθούν και να τον εξαλείψουν τελείως στα ποντίκια.
Η ερευνητική ομάδα ξεκινά τώρα να δοκιμάζει την ίδια τεχνική σε πιθήκους μακάκους και ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το καλοκαίρι του 2020. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Nature.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα αντιρετροϊκό φάρμακο με την ονομασία LASER ART, που στριμώχνει τον ιό και μία τεχνική επεξεργασίας του DNA (CRISPR Cas9) για να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στη νόσο.
Αρχικά, οι ερευνητές δεν το πίστεψαν. Επανέλαβαν πολλές φορές την ανάλυση των δεδομένων και αφού επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τους, την υπέβαλαν προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά. Όμως, και εκεί δεν τους πίστεψαν και αρχικά αρνήθηκαν να τη δημοσιεύσουν. Χρειάστηκε να αποστείλουν πάνω από 20 συμπληρωματικά γραφήματα και πίνακες για να γίνει αποδεκτή η δημοσίευσή τους!
Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ανακάλυψή τους δεν αποτελεί ακόμη θεραπεία της νόσου. Θεωρούν ότι η έρευνά τους αποτελεί απόδειξη της θεωρίας τους ότι μπορεί να εξελιχθεί σε θεραπεία και ανυπομονούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα: αρχικά στους πιθήκους και στη συνέχεια στον άνθρωπο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ