Την έντονη δυσαρέσκιά τους εκφράζουν φορείς που εκπροσωπούν κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα μετά την αποστολή των σημειωμάτων για το clawback του α’ εξαμήνου του 2018.
Clawback που ανέρχεται κοντά στο 30% της δαπάνης καλούνται καταβάλλουν διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί. Σε συνδυασμό με το rebate που εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 40% και 50% φέρεται να οδηγούν τον κλάδο στον «γκρεμό».
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΙΔΙΚ, μέσα στο Σαββατοκύριακο έλαβαν με email το ποσοστό αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαμήνου 2018, «το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό Μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για το πιο μικρό Ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο διενεργεί εκτός από απλές ακτινογραφίες και εξετάσεις μαστογραφίας, εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας και εξετάσεις υπερηχογραφημάτων στο 24%, για δε τα πολυδύναμα Διαγνωστικά Κέντρα που διενεργούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων, το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%».
Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), τους ζητείται να επιστρέψουν κατά μέσο όρο, το 30% των εισπραχθέντων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ. «Αν συνυπολογίσουμε και το Rebate που φτάνει και ξεπερνάει το 40% είτε λόγω όγκου, είτε λόγω αυτοπαραπομπής, είναι απορίας άξιο πως πιστεύεται ότι με το υπόλοιπο 30% που απομένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, πολυιατρεία και εργαστήρια αφού με αυτό που απομένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, και φόροι», συμπληρώνουν. Από την πλευρά του ΠΑΣΙΔΙΚ αναφέρει πως το rebate ανέρχεται στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών έως και το 50%. «Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι τα δύο αυτά καταστροφικά μέτρα κυμαίνονται από το 19% στο πιο μικρό εργαστήριο Βιολογικών Υλικών, μέχρι και πάνω από 70% στα πιο μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα του κλάδου», συμπληρώνουν.
Την ώρα, όμως, που το clawback «τραβά την ανηφόρα», χωρίς να υπάρχει εμφανής διάθεση ελέγχου του, το Υπουργείο Υγείας προσέθεσε νέες ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις στον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, «για λόγους καθαρά προεκλογικής ψηφοθηρίας, καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, ομολογώντας μάλιστα με απύθμενο κυνισμό, ότι δεν επηρεάζονται τα έξοδα του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Οργανισμού, αφού η υπέρβαση της δαπάνης υπόκειται στον μηχανισμό του claw back, δηλαδή την πληρώνουν τα γνωστά «κορόιδα», οι συμβεβλημένοι ιδιώτες πάροχοι του Οργανισμού».
Ο ΠΑΣΙΔΙΚ προειδοποιεί πως τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων, καταρρέουν και πως η πορεία του clawback θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. «Κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες, οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από την εφαρμογή αυτών των δύο επαίσχυντων μέτρων (rebate και claw back) που ξεκινούν το έτος 2013, ενώ η κατάρρευσης των θα επιταχυνθεί, ιδίως για τα μικρά εργαστήρια, μετά την πρόσφατη κατάργηση της συμμετοχής σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αφού θα στερήσει από τις μονάδες αυτές την ελάχιστη ρευστότητα που εξασφάλιζαν από αυτήν την μικρή συμμετοχή, την οποία χρειάζονται για την καθημερινή λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους», εξηγεί ο Σύνδεσμος. «Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η πληρωμή σε δόσεις του Clawback 2013-2015 και 2017 και αν προστεθούν σε αυτές και οι δόσεις του Clawback του 2018 τότε αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή», αναφέρει από την πλευρά της η ΕΕΚΕ.
«Το να κάνει κοινωνικό έργο το κράτος με τα λεφτά των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών τουλάχιστον ας βγει το κράτος να το αναγνωρίσει και όχι να κρύβεται και να λέει ότι κάνει κοινωνικό έργο με λεφτά άλλων. Δεν ξέρουμε αν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής που κάνετε με την πολιτική σας. Αντιληφθείτε όμως ότι η υπομονή και αντοχή όλων έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν», συμπληρώνουν Ελευθεροεπαγγελματίες Καρδιολόγοι.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ