Την ανιούσα έχει λάβει ο αριθμός των κρουσμάτων κοκκύτη και στην Ελλάδα. Μέχρι το τέλος Μαϊου είχαν καταγραφεί 230 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.
Έως το 2023 σε ετήσια βάση εδηλώνονταν 9 κρούσματα. Εκ των 230 περιστατικών το 57,8% αφορούν σε παιδιά και εφήβους μικρότερα των 18 ετών ενώ 58 πεεριστατικά αφορούν σε βρέφη μικρότερα των 12μηνών.Το 14,8% αφορούν βρέφη ηλικίας μικρότερα των 2 μηνών, δυο από τα οποία κατέληξαν, ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Γι’ αυτό συνιστάται ο εμβολιασμμός με στόχο την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον δεύτερο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.Για πιο μικρά βρέφη, μιρκότερα των τριών μηνών που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης – 36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ