Το πρώτο Εξειδικευμένο Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα δημιουργείται στην χώρα μας από το ΙΑΣΩ. Στόχος είναι η παροχή άριστης παρακολούθησης και μέγιστης ασφάλειας σε ασθενείς με διεισδυτικό πλακούντα.
Τις γυναίκες αυτές θα παρακολουθεί η εξειδικευμένη ομάδα ιατρών με διευθυντή – συντονιστή τον μαιευτήρα – γυναικολόγο Σταύρο Φωτόπουλο. Ο πεπειραμένος ιατρός διαχειρίζεται περιστατικά συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς απώλειες της ζωής της μητέρας και χωρίς σημαντική νοσηρότητα μετά τον τοκετό. Ήδη η επιστημονική ομάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων Διεισδυτικού Πλακούντα, τόσο προγραμματισμένων όσο και επειγόντων.
Καινοτομία θα αποτελέσει η εισαγωγή του συστήματος διεγχειρητικής αυτό-μετάγγισης Cell-Saver. Επιδίωξη είναι ο περιορισμός της ετερόλογης μετάγγισης, της χορήγησης δηλαδή αίματος από δότη.
Τα πλεονεκτήματα για τις μητέρες και τα νεογνά είναι:
Ποια είναι τα Περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα (Placenta Accreta Spectrum, PAS):
Τα περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα (Placenta Accreta Spectrum, PAS) εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα μαιευτικής υστερεκτομής και αιμορραγίας. Επίσης έχει εντοπιστεί αυξημένη νοσηρότητα, όπως είναι η πολυοργανική ανεπάρκεια, ο τραυματισμός ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, της διάχυτης ενδαγγειακής πήξης αλλά ακόμη και θάνατος της μητέρας στο 7% των περιπτώσεων.
Σημειώνεται πως ο ισχυρότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την παρουσία PAS είναι η καισαρική τομή σε προηγούμενη κύηση. Άξιο λόγου είναι ότι η συχνότητα καταγραφόμενων περιπτώσεων PAS αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση των καισαρικών τομών.
Κατόπιν αυτών των δεδομένων κρίνεται ζωτικής σημασίας ο σχεδιασμός και η προεγχειρητική προετοιμασία αυτών των περιστατικών. Από τη Διεθνή Βιβλιογραφία ότι είναι αναγκαία Εξειδικευμένα Μαιευτικά Κέντρα (Center of Excellence) γιαα την αντιμετώπιση των περιστατικών από ομάδα εξειδικευμένων με το αντικείμενο ιατρών καθώς και σε οργανωμένα ιδρύματα με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.
Ο τοκετός των ασθενών με PAS σε Εξειδικευμένα Κέντρα Αντιμετώπισης διασφαλίζει μειωμένο αριθμό νοσηρότητας μητέρων και νεογνών, καθώς και σε μικρότερο αριθμό μεταγγιζομένων μονάδων αίματος σε σχέση με τα μη Εξειδικευμένα Μαιευτήρια. Σημαντική είναι και η ελάττωση του ποσοστού θνησιμότητας εξαιτίας της αιμορραγίας καθώς τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται σε Εξειδικευμένα Κέντρα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ