Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας τα είχε όλα. Ισχυρή αστυνομική παρουσία, αυξημένα μέτρα ασφαλείας, συνθήματα, χειροκροτήματα, χαμόγελα και εντάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Αριστοτέλους με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση. Τον υποδέχθηκε σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν στην είσοδο του κτηρίου έρχονταν σε αντίθεση με τα συνθήματα που φώναζαν συγκεντρωμένοι της ΠΟΕΔΗΝ… από το μπαλκόνι των γραφείων της Ομοσπονδίας στην απέναντι πολυκατοικία.
Δεκάδες αστυνομικοί ήλεγχαν τους διερχόμενους, ενώ εμπόδισαν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ να συγκεντρωθούν στο δρόμο έξω από το Υπουργείο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκου. Κάμερες, φωτογράφοι και μερίδα των δημοσιογράφων είχαν περιοριστεί πίσω από μια κορδέλα, ενώ η είσοδος στο αμφιθέατρο απαιτούσε διπλό έλεγχο και τσεκάρισμα σε λίστες. Μετά την άφιξη του, ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας για να συζητήσει με τον Ανδρέα Ξανθό, τον Π. Πολάκη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, που είναι αρμόδιος για την ΠΦΥ. Η συζήτηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία της Αριστοτέλους κατέβηκαν στο ισόγειο, όπου ο κ. Τσίπρας μίλησε για την κυβερνητική πολιτική, τις προτεραιότητες και τα σχέδια, τα πεδία δράσης και τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο, εικόνα αντίστροφη από τον άδειο δρόμο.
Στην ομιλία του κυριάρχησαν η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία, εκτιμώντας ότι αποφάσεις σχετικές με το πόρισμα αναμένονται στο τέλος του έτους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, επιτέθηκε εκ νέου στα Μέσα Ενημέρωσης, μίλησε για περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσωπικό, αλλά και σε εξοπλισμό, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσεις τις αλλαγές στη Φαρμακευτική Πολιτική. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, ώστε «να φθάσουμε σε ένα σύστημα που θα θυμίζει σύστημα υγείας κανονικής χώρας».
Α. Ξανθός: Εικόνα σταθεροποίησης του Συστήματος Υγείας
Μετά το καλωσόρισμα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου, που έκανε λόγο για μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη, ο Ανδρέας Ξανθός πήρε το λόγο για να περιγράψει την εικόνα του συστήματος υγείας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά.
«Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα του Συστήματος Υγείας και από τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης του, σήμερα να μπορούμε να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό εικόνα σταθεροποιημένης και βελτιωμένης λειτουργίας του συστήματος» ανέφερε.
Ο Υπουργός υγείας αναφέρθηκε στις τρεις αρχικές κεντρικές πολιτικές δεσμεύσεις, που κατά τον ίδιο υλοποιούνται:
Το επόμενο βήμα, κατά τον Α. Ξανθό, είναι η έμφαση και η προτεραιότητα σε θεσμικές αλλαγές και μεταρρύθμισης που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο, όπως η νέα ΠΦΥ, το σύστημα προμηθειών, τα μέτρα στο φάρμακο, η διοίκηση συστήματος.
Π. Πολάκης: Στόχος το 6,5% του ΑΕΠ για την Υγεία
«Καταφέραμε να στήσουμε ξανά ένα σύστημα που κατέρρεε» δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή πέρασε μέσα από την ηγεσία, τις υπηρεσίες και τους διοικητές που επέλεξαν.
«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας. Τώρα περνάμε στην επόμενη φάση. Πήραμε κόσμο, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα και κερατιάτικα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος. Τώρα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σύστημα υγείας που θα καλύπτει καθολικά τον πληθυσμό», σημείωσε.
Κατά τον κ. Πολάκη Νο1 στόχος είναι η Υγεία να φθάσει στο 6% με 6,5% του ΑΕΠ. «Παραλάβαμε 4,5% και είμαστε στο 5,1% με 5,2%. Στόχος είναι να φθάσουμε στο 6,5% του ΑΕΠ μιας χώρας εκτός κρίσης», προσέθεσε και εκτίμησε πως πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος αναδιανομής των πόρων αυτών. «Αυτή η αναδιανομή θα μας επιτρέψει την πρόσληψη προσωπικού, την απόκτηση νέων μηχανημάτων και την αμοιβή και ανταμοιβή της εργασίας του προσωπικού», σημείωσε.
Α. Τσίπρας: Μεταρρύθμιση της ΠΦΥ το πιο σημαντικό θέμα
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε και τη δική του αναδρομή σε αυτά τα σχεδόν 2, 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας.
«Το 2010-2014 χάσαμε το 1/4 του εθνικού μας πλούτου και οι επιπτώσεις ήταν ισχυρότερες κυρίως στο κοινωνικό κράτος. Ο τομέας της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του πρωτοφανούς βομβαρδισμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε πως αυτή η κατάσταση κατάρρευσης δεν οφείλεται μόνο στη δρακόντια δημοσιονομική προσαρμογή, στην ανικανότητα ή την αδιαφορία όσων βρίσκονταν πριν στην ηγεσία του Υπουργείου. «Υπήρχε συνειδητή στοχοποίηση της δημοσίας υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές», εξήγησε. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας πως παρά τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων συνεχίστηκε κανονικότατα έως το Γενάρη του 2015.
Αν και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανάταξη της δημόσιας υγείας δεν είναι εύκολη υπόθεση και παρά τα σημαντικά βήματα η κυβέρνηση δεν έχει φθάσει στο σημείο που επιθυμεί. Ωστόσο, ο απολογισμός στις 3 προτεραιότητες είναι θετικός:
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις υποθέσεις που εξετάζονται ή θα εξεταστούν στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, τις υποθέσεις Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis, κάνοντας λόγο για δύσοσμες αποκαλύψεις, «πιο δύσοσμες από τα σκουπίδια που έχουν αρχίσει να μαζεύονται από τους δρόμους».
Ο κ. Τσίπρας άδραξε της ευκαιρίας να μιλήσει και πάλι για το προηγούμενο πολιτικό σύστημα που προωθούσε τους δικούς του ανθρώπους, που δωροδοκούσε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης που χάριζε δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες. «Κάποιοι θέλουν πάση θυσία να κρατηθούν στο συρτάρι και θα κάνουν ότι μπορούν», σημείωσε ισχυριζόμενος ότι οι αποκαλύψεις της εξεταστικής δεν προβάλλονται στα συστημικά μέσα, ενώ έκανε λόγο για «επιθέσεις λάσπης, στοχοποίησης και απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρων». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «όλα θα έρθουν στο φως και όλες οι ευθύνες θα καταλογιστούν όσο και υψηλά να βρίσκονται» και έως το τέλος του έτους θα ληφθούν αποφάσεις, επί του πορίσματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικότερο θέμα και μεταρρύθμιση στρατηγικού χαρακτήρα που θα αλλάξει το χάρτη του συστήματος υγείας, τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Πρόκειται για μια σημαντική τομή αντίστοιχη με εκείνη της ίδρυσης του ΕΣΥ», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό άμεσος στόχος είναι έως το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 τοπικές μονάδες υγείας σε 80 διαφορετικές αστικές περιοχές. Για τη στελέχωση τους προκηρύσσονται άμεσα πάνω 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας, 1300 από αυτές αφορούν σε γιατρούς. Επιπλέον, με δίκτυο δομών ΠΦΥ θα συνεργάζονται, όπου είναι απαραίτητοι, ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Ήδη είναι 5.500 και ο στόχος να φθάσουν τους 7.500, όπως σημείωσε. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους νέους γιατρούς να δουν θετικά την επιστροφή στη χώρα.
Δεύτερο πεδίο προτεραιότητας του κυβερνητικού προγραμματισμού αποτελεί η αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών του Συστήματος Υγείας, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. «Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουμε ενισχύσει το σύστημα υγείας με περίπου 9.500 άτομα. Εξ αυτών 3000 είναι μόνιμο προσωπικό και έχουν προκηρυχθεί ή αναμένονται να προκηρυχθούν και άλλα 9.500 άτομα, από αυτά 5 χιλιάδες θα είναι μόνιμο προσωπικό και εξ αυτών 2 χιλιάδες θα είναι γιατροί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι Αντιστράφηκε η ροή «επιτυγχάνοντας αύξηση του προσωπικού, μετά από χρόνια σταδιακής μείωσης, ώστε να έχουμε πλέον 4 με 5 χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους».
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν την προκήρυξη 790 θέσεων μόνιμων ιατρών για ΤΕΠ και ΜΕΘ. «Έως τέλος Αυγούστου θα ΄χουν προκηρυχθεί όλες οι θέσεις», ανέφερε προσθέτοντας πως δρομολογείται η παράταση κατά 1 χρόνο της παραμονής 1500 επικουρικών γιατρών και επικουρικού προσωπικού.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής για την αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων, με επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του μηχανισμού διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα και των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για ριζική αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, με πρόσληψη διασωστών και προμήθεια ασθενοφόρων, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (143 ασθενοφόρα) και του ΤΑΠ (30 ασθενοφόρα), αλλά και τη δημιουργία άλλων 2 βάσεων αεροδιακομιδών στο Ακταίο και τη Μυτιλήνη.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την ιατρική χρήση κάνναβης, την εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία για το ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών, την αναβάθμιση συστήματος αιμοδοσίας, ενώ αναφέρθηκε και στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα ιατρικά συνέδρια.
Κατά τον κ. Τσίπρα, στόχος είναι να φθάσουμε σε ένα σύστημα που θυμίζει σύστημα υγείας κανονικής χώρας. «Πρέπει να τρέξουμε για καλύψουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε, κάνοντας λόγο για ορθό σχεδιασμό και ενίσχυση των πόρων. «Δουλειά, δουλειά, δουλειά και ακόμη περισσότερη δουλειά για να έχουμε υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες των θυσιών και των αναγκών των πολιτών», κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ