Έξι μέτρα στο χώρο του φαρμάκου ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με στόχο να ελέγξει τις δαπάνες. Ωστόσο, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο αν η εφαρμογή τους θα πετύχει πράγματι το στόχο, ενώ υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα νέα φάρμακα.
Βέβαια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει με διαφορετικό και λαϊκίστικo τρόπο τα μέτρα. Π.χ. θα υπάρχει η ρύθμιση ότι οι ασθενείς όταν θα λαμβάνουν γενόσημο δεν θα πληρώνουν τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή του φαρμάκου και τη λεγόμενη ασφαλιστική τιμή, που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μέτρο που δείχνει ότι θα ανακουφίσει τους πολίτες-ασθενείς και θα λειτουργήσει ως κίνητρο στη χρήση γενοσήμων. Παρά τις εξαγγελίες και ότι προβλέπει το Μνημόνιο, η χρήση γενοσήμων στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες.
Διεθνώς, όλες οι προηγμένες χώρες διατηρούν πολύ χαμηλές τιμές στα γενόσημα, στρέφουν τη ζήτηση σε αυτά, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα για να καλύψουν τα νέα, ακριβά φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές πλούσιες χώρες, όπως Γερμανία και Βρετανία, το ποσοστό των γενοσήμων είναι άνω του 70%. Στην Ελλάδα, μόλις 25%!
Εδώ αρχίζουν τα αστεράκια για την περίπτωση της Ελλάδας. Διότι εδώ οι τιμές των γενοσήμων είναι πολύ υψηλότερες απ’ ότι σε άλλες χώρες – υποτίθεται για να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία. Και πρακτικά, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς για τη χρήση γενοσήμων.
Άρα θα πει κανείς ότι το προαναφερόμενο μέτρο είναι σωστό. Μη βιάζεστε. Το ερώτημα είναι: Εφόσον ο ασθενής δεν θα πληρώνει τη διαφορά, τι θα γίνει; Ποιος θα καλύπτει τη διαφορά; Η κυβέρνηση θα πει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος θα το καλύψουν οι φαρμακοβιομηχανίες μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).
Με άλλα λόγια, εφόσον το μέτρο θα ενισχύσει τις πωλήσεις των εταιρειών γενοσήμων, αντιστρόφως το κόστος θα το επωμιστούν οι μεγάλες, ξένες επιχειρήσεις, που διαθέτουν νέες και ακριβές θεραπείες. Δηλαδή, η Ελλάδα πάλι θα πρωτοτυπήσει. Ενώ οι άλλοι χρησιμοποιούν τα γενόσημα για να βρουν χρήματα να αποζημιώσουν τις νέες, ακριβές θεραπείες, εμείς θα κάνουμε το αντίστροφο…
Ας έλθουμε όμως τώρα στις υπόλοιπες πέντε αλλαγές, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση:
Θέλω να σταθώ στα δύο τελευταία μέτρα, που αφορούν στις νέες θεραπείες. Η κυβέρνηση εύλογα θέλει να παρέμβει σε αυτές, καθώς είναι πολύ ακριβές και επηρεάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Αντί όμως να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα ελέγχου της διείσδυσής τους στην αγορά και να προχωρήσει σε μυστικές απευθείας διαπραγματεύσεις, καταφεύγει σε «μπακαλίστικα» μέτρα που μόνο κλαυσίγελο προκαλούν.
Καλώ τους ιθύνοντες και εσάς να αναρωτηθούμε: Γιατί μία φαρμακοβιομηχανία να κυκλοφορήσει μια νέα θεραπεία στην Ελλάδα; Προσέξτε τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους τα ηγετικά στελέχη της:
Και όλα αυτά, ενώ το προϊόν τους έχει εξ ορισμού τιμή το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης. Α… ξέχασα και να πληρώνεται για τα φάρμακα που πουλάει με καθυστέρηση που κυμαίνεται από 9 έως και 20 μήνες!
Και τι έγινε θα μου πείτε. Ας φύγουν οι «κακές» πολυεθνικές. Να δω τι θα έχετε να πείτε όταν κάποιος δικός σας άνθρωπος νοσήσει από κάποιο σοβαρό και σπάνιο νόσημα και θα χρειαστεί μία ακριβή θεραπεία…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ