Παράνομη χαρακτηρίζει την εμπλοκή νοσηλευτικού προσωπικού στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, η οποία απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου.
Όπως προκύπτει, γιατροί από τμήματα όπως το Ουρολογικό και το ΩΡΛ, τη Χειρουργική και την Ορθοπεδική κλινική προσπαθούν να μετακυλήσουν ευθύνες συνταγογράφησης άτυπα σε νοσηλευτές. Μάλιστα, συνέταξαν και έγγραφα με τα οποία επιχειρούν να απευθύνουν εντολές προς τους Προϊσταμένους Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των εν λόγω τμημάτων και κλινικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά τα έγγραφα ζητούν από τους προϊστάμενους της νοσηλευτικής υπηρεσίες να προχωρήσουν στην παραγγελία φαρμάκων για ασθενείς.
Σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ κάνει λόγο για «αντιεπαγγελματικό εκφοβισμό από διευθυντές ιατρούς στο Θριάσιο», κυρίως του χειρουργικού τομέα, οι οποίοι επιχειρούν να εκβιάσουν τους προϊστάμενους των νοσηλευτών προκειμένου να ασκήσουν καθήκοντα αμιγώς ιατρικά.
«Οι νοσηλευτές δεν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι κανενός διευθυντή και βέβαια το νοσοκομείο δεν αποτελεί ιδιωτικό ίδρυμα κανενός, αλλά ανήκει στο ΕΣΥ και διέπεται από τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας», αναφέρουν οι επικεφαλής της ΠΑΣΥΝΟ και προσθέτουν πως «οι κύριοι Διευθυντές που με περισσή ευκολία εκτίθενται, εκδίδοντας ανερμάτιστα και αντισυναδελφικά έγγραφα, ίσως θα πρέπει να μάθουν έστω και την δωδέκατη ώρα ότι η Ιατρική Υπηρεσία είναι ισότιμη με την Νοσηλευτική και όχι υπερκείμενη αυτής».
Στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών της, η Συνομοσπονδία απέστειλε εξώδικο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο του οποίου ξεκαθαρίζεται ότι «οι νοσηλευτές δεν έχουν διδαχθεί και άρα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επιστημονική γνώση για την συνταγογράφηση φαρμάκων», ενώ ως ιατρική πράξη η εκτέλεση της συνταγογράφησης «από μη ιατρό, όπως για παράδειγμα από νοσηλευτή, πέραν του ότι συνιστά αντιποίηση επαγγέλματος, προσκρούει και στην διάταξη του άρθρου 30 παρ. 1 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία έκαστος υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου και της ειδικότητάς του».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η εμπλοκή των νοσηλευτών στην διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η πλήρη πρόσβαση τους σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των νοσηλευομένων ασθενών δημιουργεί μείζον ζήτημα στο πλαίσιο του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, η παραβίαση του οποίου μπορεί να επισύρει την επιβολή προστίμων ύψους μέχρι και 20 εκατ. ευρώ για τον υπεύθυνο.
Αφού αναφέρονται και στα έγγραφα ιατρών των παραπάνω τμημάτων στο Θριάσιο, με τα οποία επιχειρούν να απευθύνουν εντολές προς τους Προϊσταμένους Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που δεν προκύπτει βάσει της ιεραρχικής ισοτιμίας των υπηρεσιών ενός νοσοκομείου, με το εξώδικο η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ζητά:
-Να εξαιρεθούν ρητώς οι νοσηλευτές από την διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης -Να ανατεθεί η παραπάνω διαδικασία στην αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των ιατρών -Να διαφυλαχθεί η θεσμοθετημένη ιεραρχική ισοτιμία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έναντι της Ιατρικής Υπηρεσίας
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ