Εξαιρετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα εμφανίζει η σύγχρονη τεχνολογία για την ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών σε έμβρυα που προέρχονται από Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Ο λόγος για το Next Generation Sequencing (NGS) που χρησιμοποιείται στην Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση πριν από την εμβρυομεταφορά.
Η τεχνολογία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα μέγιστης διαγνωστικής ακρίβειας στην ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών και παράλληλα στον εντοπισμό περισσότερων μωσαϊκών εμβρύων (έμβρυα που φέρουν και ομάδες παθολογικών κυττάρων εκτός από αυτές των φυσιολογικών), συγκριτικά με προηγούμενες μεθόδους. Επιπλέον, δεδομένα από διεθνείς μελέτες παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων όσο και ποσοστά από υγιείς εγκυμοσύνες, μετά από Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση, σε περιστατικά υπογονιμότητας και καθ’ έξιν αποβολών.
Τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν οδηγήσει πολλά σύγχρονα Ευρωπαϊκά Κέντρα Προεμφυτευτικής Διάγνωσης στην εφαρμογή της μεθόδου.
To σύστημα NGS εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, “ΆλφαLAB”, συνεχίζοντας να πρωτοπορεί μετά από δύο 10ετίες επιτυχούς λειτουργίας, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών και πρωτοκόλλων και την εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών, προκειμένου να επιτευχθεί μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια.
“Ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος αποτελεί μία εξέταση εξαιρετικής σημασίας, που απαιτεί αυστηρά πρωτόκολλα και θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό τις διεθνείς οδηγίες. Τα Κέντρα που αναλαμβάνουν αυτό τον έλεγχο, πρέπει να διαθέτουν διαπίστευση ISO 15189:2007 σύμφωνα με τα κριτήρια του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και να υπόκεινται σε συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους για PGS και PGD” αναφέρει σχετικά η Διευθύντρια του ΆλφαLAB, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια, Λίνα Φλωρεντίν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ