Μια διαφορετική συνταγή για τη φαρμακευτική δαπάνη και την τιμολόγηση οφείλει να αναζητήσει η νέα κυβέρνηση, τονίζουν στελέχη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αφού αυτή που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται αναποτελεσματική.
Ο δρόμος που έχει επιλεγεί για εξοικονόμηση είναι απολύτως λανθασμένος εκτιμούν από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε να επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις και ανά έτος να στρεφόμαστε στις τιμές. Στόχος θα πρέπει να είναι τα διαρθρωτικά μέτρα, οι δύσκολες λύσεις», σημειώνουν.
Όπως εκτιμάει διευθυντικό στέλεχος της ΠΕΦ «η εξοικονόμηση μπορεί να προέλθει από ένα μείγμα μέτρων, που το ένα θα συμπληρώνει το άλλο». Το ίδιο εφαρμόζουν, άλλωστε, άλλες χώρες, όπου έχει επιλεγεί η εφαρμογή πολλών μέτρων, με οριακή επίπτωση το καθένα, τα οποία, όμως, συνολικά επιφέρουν ουσιαστική εξοικονόμηση.
Ενδεικτικό του εχθρικού κλίματος της ελληνικής αγοράς για τα γενόσημα είναι πως, όπως τονίζουν τα στελέχη της ΠΕΦ, από τα 1000 και πλέον σκευάσματα που έλαβαν τιμή (στο 65% του πρωτοτύπου) τον περασμένο Αύγουστο και εντάχθηκαν στη θετική λίστα στη συνέχεια, μόνο 98 κυκλοφόρησαν τελικά, σύμφωνα με τις πωλήσεις, που έχει καταγράψει ο ΕΟΠΥΥ.
Αλλά ακόμα και αυτά τα 98 γενόσημα είναι κατά βάση εισαγόμενα.
Επιπλέον, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας, ένα γενόσημο φάρμακο μετά από δυο χρόνια κυκλοφορίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο μόλις το 9% του μεριδίου αγοράς της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας, μετά τη λήξη της πατέντας της.
Παρόλα αυτά, το επόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έχει εκ νέου καθυστερήσει. Πληροφορίες θέλουν, όμως, τη νέα Επιτροπή Τιμών Φαρμάκου να συνεδριάζει εντός της εβδομάδας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ