Το πανδημικό «τσουνάμι» με μεταδοτικότερο στέλεχος δέλτα αλλάζει τα δεδομένα. Με στόχο την ανάσχεση της πορείας της πανδημίας COVID-19 περισσότεροι από 20 ειδικοί ένωσαν τις φωνές τους για τη μελλοντική κατάσταση στην Ευρώπη και δημοσίευσαν τα δεδομένα στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση. Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ.
Με βάση τον εκτεταμένο εμβολιασμό και την μείωση των κρουσμάτων την προηγούμενη άνοιξη, αποφασίστηκε η χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο, και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν ως ένα βαθμό τον ιό, ενώ παραμένουν θωρακισμένοι από σοβαρή λοίμωξη. Στην εξίσωση έχει εισέλθει η ανάγκη για επικοινωνία των κρατών και τα ταξίδια των πολιτών, ενώ το προσεχές διάστημα θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή πολιτική: Από τη μια η ταχεία άρση των μέτρων υποθέτοντας ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και της προηγούμενης λοίμωξης πολλών ατόμων θα αρκεί για να μην κορεστεί το σύστημα υγείας και από την άλλη η άρση των μέτρων σταδιακά με την πρόοδο του εμβολιασμού.
Υπολογίζεται πως οι συνέπειες της πρώτης στρατηγική είναι μερικές εκατοντάδες ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στη δεύτερη εκτιμάται ότι θα κυμανθούν κάτω από 100, όπως υπολογίζεται μέσα από μαθηματικά μοντέλα. Ταυτόχρονα, η λήψη μέτρων καραντίνας ή η χρήση τεστ για την διεθνή μετακίνηση μπορεί να δυσκολεύει τη διεθνή αλληλεπίδραση, όμως μπορεί να περιορίσει την αρνητική επίδραση στο ιιοκό φορτίο μίας άλλης χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η έκδοση ενός ψηφιακού covid πιστοποιητικού για την Ευρωπαϊκή Ένωση για εμβολιασμένους μπορεί να συμβάλλει στην διακρατική επικοινωνία.
Σε μια αρνητική εκδοχή των εξελίξεων, το έντονο ιικό φορτίο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, να επιφέρει άνοδο της θνητότητας και της νοσηρότητας και να προκαλέσει προβλήματα στον αριθμό του προσωπικού στο εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να συμβάλει ο μικρός αριθμός εμβολιασμένων πολιτών σε κάποιες χώρες διανοίγοντας διόδους για την μετάδοση και την υψηλή επίπτωση νέων κρουσμάτων. Αρνητικός παράγοντας είναι και ο σκεπτικισμός σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Για να ξεπεραστούν οι «συμπληγάδες πέτρες» της μετάδοσης του ιού χρειάζεται:
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφόσον τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στα νέα στελέχη του ιού, το τέλος της πανδημίας είναι ένα εφικτό σενάριο. Ωστόσο έως τότε η Ευρώπη καλείται να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ