Τις ελλείψεις φαρμάκων, το ωράριο, τις παλιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ και άλλα ζωτικά ζητήματα επεσήμανε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, ο ΦΣΘ κατέθεσε υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου καθώς και προτεινόμενες λύσεις.
Σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης ζήτησε την αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ευγενίδης επεσήμανε την αναγκαιότητα υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Επίσης, συζητήθηκαν η χρηματοδότηση του τομέα φαρμάκου και η σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ.
Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό είναι τα εξής:
Εν αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων για συστεγάσεις φαρμακείων ο ΦΣΘ τονίζει ότι «το σύγχρονο φαρμακείο θα μπορεί να συμμετέχει στον Εθνικό σχεδιασμό Υγείας προσφέροντας υπηρεσίες όπως ο αντιγριπικός και ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενηλίκων που έχουν νομοθετηθεί και αναμένουμε την έκδοση της σχετικής Υ.Α.».
Προγράμματα του ΦΣΘ όπως αυτό για τη φαρμακευτική αγωγή θα αποτελέσουν εργαλεία πρόληψης στον τομέα της υγείας και θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δομών υγείας.
Σχετικά με το μείζον θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ο Φ.Σ.Θ. συμφωνεί με την πρόταση του Π.Φ.Σ. για την δυνατότητα ιδιοκτησίας ενός κύριου φαρμακείου και έως τρία υποκαταστήματα.
Επίσης, προτείνει ο φαρμακοποιός να κατέχει τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου και τη διαχείριση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φ.Σ.Θ. έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής του υπ’ αριθμόν 64/2018 Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητα του με το Ενωσιακό κεκτημένο.
Για την χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης ο ΦΣΘ ζητά να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το ΑΕΠ(1,1%) προς όφελος των ασθενών.
Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας ο ΦΣΘ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ένα σαφές και καθορισμένο χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, μετά την λήξη του οποίου θα συνεχίζουν τα εφημερεύοντα.
Ειδικότερα, προτείνει την προσωρινή επιστροφή στο ωράριο πέντε ημερών και 40 ωρών καθώς και την έναρξη διαλόγου για τη θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας και των φαρμακείων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν χρηματικές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500.000 ευρώ από συνταγές που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους ταμείων, που αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, οποίος ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την εξόφληση των συνταγών αυτών.
Εξελίξεις για τη σύναψη συμφωνίας που θα αφορά τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένει ο ΦΣΘ, στοχεύοντας στην επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες.
Σε ότι αφορά τη σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ, ο ΦΣΘ περιμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μείωσης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ