της Νεφέλης Πασιάκου, Διαιτολόγου –Διατροφολόγου
Τα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στοχεύουν σε διάφορα σημεία του οργανισμού, είτε στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, είτε στην περιφέρεια. Συνεχώς διερευνώνται νέοι στόχοι, σε συμφωνία με τις εξελίξεις στην εμπλοκή διαφόρων ιστών και βιολογικών οδών στην αιτιολογία της παχυσαρκίας.
Κριτήρια για την αποτελεσματικότητα μιας ουσίας είναι:
Στις μέρες μας είναι σε κυκλοφορία με την ένδειξη για χρόνια διαχείριση βάρους 5 φαρμακευτικές ουσίες (ή συνδυασμοί ουσιών) στις ΗΠΑ: ορλιστάτη, λιραγλουτίδη, ναλτρεξόνη/βουπροπιόνη, λορκασερίνη, φαιντερμίνη/τοπιραμάτη, εκ των οποίων οι 4 τελευταίες είναι σχετικά νέες εγκρίσεις.
Ενώ στην Ευρώπη: ορλιστάτη, λιραγλουτίδη, ναλτρεξόνη/βουπροπιόνη, με τις 2 τελευταίτες να είναι μόλις εγκρίσεις του 2015. Στις ΗΠΑ μόνο κυκλοφορούν, επίσης, φάρμακα με ένδειξη για χρήση λίγων εβδομάδων: διαιθυλπροπιόνη, φαιντερμίνη, βενζφαιταμίνη, φαινδιμετραζίνη
Ορλιστάτη
Η ορλιστάτη (orlistat) είναι η φαρμακευτική ουσία με την πιο μακρόχρονη παρουσία στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Το εμπορικό όνομα Xenical.
Στις ενδείξεις, σύμφωνες με τα γενικά κριτήρια που έχουν αναφερθεί, καταγράφεται και η σύσταση για ταυτόχρονη εφαρμογή δίαιτας χαμηλής σε λιπίδια, προκειμένου να αποφευχθούν τα δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, λόγω δυσαπορρόφησης του λίπους, τα οποία συνήθως υποχωρούν με τον χρόνο.
Η ορλιστάτη έχει λάβει έγκριση και για την κυκλοφορία της στη μισή δόση, με την εμπορική ονομασία Alli, το οποίο χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και έχει πιο ελαστικά κριτήρια ένδειξης. Λόγω της μικρότερης δοσολογίας, αναμένονται αφενός πιο ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα ως πιθανές
Λιραγλουτίδη
Ναλτρεξόνη/Βουπροπιόνη
Λορκασερίνη
Φαιντερμίνη/Τοπιραμάτη
Καμία φαρμακευτική ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως και με όλα τα φάρμακα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των προαναφερθέντων φαρμάκων για την παχυσαρκία κατηγοριοποιούνται με βάση τη συχνότητά τους. Συνολικά, στην κατηγορία των πιο συχνών αναφέρονται ανεπιθύμητα συμπτώματα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα. Και καλό είναι να χορηγούνται μετά από φαρμακευτική παρέμβαση.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Βασικές αρχές διαχείρησης της παχυσαρκίας ενηλίκων –φαμακευτική αντιμετώπιση-Θεάιτητος-Χαροκόπειο Πανεπισήμιο
Πηγή: thehealthlab.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ