Την συμβολή της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας τονίζει Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου). Πρόσβαση αποκτούν οι ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες ή θεραπείες που δεν διατίθενται ακόμη στην αγορά.
Πρόσθετο όφελος είναι η ενίσχυση της ιατρικής γνώσης, η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών καθώς και η άνοδος του προσδόκιμου επιβίωσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε διατιθέμενη θεραπεία προέκυψε από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Επίσης λαμβάνονται νέες πληροφορίες για την πρόληψη, την διάγνωση και τη βαθύτερη κατανόηση μιας νόσου. Όχι τυχαία η διευκόλυνση της πρόσβασης είναι φετινό μήνυμα διεθνώς
Παρά την πλούσια επιστημονική παράδοση και αξιόλογο ερευνητικό προσωπικό, καθώς και την διασφάλιση θεραπειών ιδιαίτερα για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις μολυσματικές ασθένειες και τις νευρολογικές παθήσεις η Ευρώπη, έχει ελλαττώσει την δυναμική της. Ενδεικτικό είναι πως μόλις πριν από 25 χρόνια, κάθε δεύτερη νέα θεραπεία προερχόταν από την Ευρώπη. Πλέον η αναλογία έχει πέσει μία στις πέντε θεραπείες, μειώνοντας αυτόματα τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στην Ευρώπη σε θεραπείες αιχμής .
Ωστόσο, ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με την EFPIA μάχεται για την αναστροφή αυτής της τάσης. Ειδικότερα, στην χώρα μας , η οποία υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Το ευρωπαικό σύνολο επενδυσης υπολογίζεται στα 44 δις με την Ελλάδα να απορροφά λιγότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ εάν από τη συνολική δαπάνη σε Ε&Α στο φαρμακευτικό κλάδο της Ευρώπης, το 1.5% επενδυόταν στην Ελλάδα, αυτό μεταφράζεται σε 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στις Κλινικές Μελέτες, που οδηγεί σε 1 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ 180 εκ. ευρώ έσοδα από φόρους και 23 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
Σε μήνυμα προς την Ελληνική Πολιτεία ο ΣΦΕΕ δεσμεύεται να προωθήσει ταχύτερες, πιο έξυπνες και πιο ασθενοκεντρικές μελέτες, αλλά τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τον αριθμό των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα. Επιοπλέον όφελος μπορεί να προκύψει καθώς με την διεξαγωγή Κλινικών Μελετών μπορούν να επιστρέψουν επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό .Παρά τα θετικά βήματα ηη θεσμοθέτηση της Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη της Βιοιατρικής Έρευνας στη χώρα μας και το Νόμο για το «επενδυτικό clawback», το οποίο όμως δεν έχει ευνοήσε τις Κλινικές Μελέτες, χρειάζονται κατάλληλες οικονομικές συνθήκες.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ,Μιχάλης Χειμώνας επεσήμανε ότι «οι Κλινικές Μελέτες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που αλλάζουν τη ζωή στους ασθενείς. Σήμερα γιορτάζουμε τους ασθενείς, τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τις αρμόδιες Αρχές που συμβάλλουν στη διεξαγωγή σε περίπου 45.000 εν εξελίξει Κλινικές Μελέτες στην Ευρώπη. Έχουν γίνει θετικά βήματα για την προσέλκυση Κλινικών Μελετών στη χώρα μας, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας διεθνώς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Θα πρέπει ο άκρως παραγωγικός και πολλά υποσχόμενος τομέας της Κλινικής Έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας κυρίως γιατί κερδισμένοι θα είναι οι Έλληνες ασθενείς.»
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ