Σε κοινή ανακοίνωση τους ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) κάνουν λόγο για παραβίαση της Εθνικής και τις Κοινοτικής Νομοθεσίας στις τιμές των φαρμάκων και προειδοποιούν πως η πρακτική αυτή θα αυξήσει τον κίνδυνο ελλείψεων.
Όπως αναφέρουν, βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς για ακόμα μια φορά «το Υπουργείο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων για διόρθωση όλων των λαθών τιμολόγησης». Μπορεί να αναγνωρίζονται τα λάθη αλλά έγινε σαφές ότι δεν διορθώνονται!
Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «η διόρθωση μόνο ορισμένων αριθμητικών λαθών, ενώ εκκρεμούν περίπου 600 ενστάσεις δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει δεδομένου ότι το ίδιο το Κράτος φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και να ενεργεί με επιλεκτικά κριτήρια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς, προάγει τις επανεξαγωγές φαρμάκων και θα προκαλέσει περαιτέρω ελλείψεις».
Οι διορθώσεις αφορούν σε: – 80 μοναδικά προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί με το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στην ΕΕ όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γενοσήμα σε κυκλοφορία με την ίδια δραστική ουσία– 20 περίπου προϊόντα των οποίων η πατέντα λανθασμένα είχε θεωρηθεί λήξασα– Αρκετά προϊόντα τα οποία απουσίαζαν από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών και προορίζονται κυρίως για εξαγωγές, αλλά και προϊόντα στα οποία προέκυψαν αναντιστοιχίες στις τιμές των χωρών αναφοράς, είτε στην αναγωγή τους σε περιπτώσεις διαφορετικής συσκευασίας, ή νομισματικής διαφοράς– Εγχώρια παραγόμενα προϊόντα τα οποία έχουν τιμολογηθεί με τρόπο που αντιβαίνει την υφιστάμενη νομοθεσία– Αρκετά γενόσημα στα οποία έχουν γίνει λανθασμένες αντιστοιχήσεις και αναγωγές στο ποσοστό τιμής των προϊόντων αναφοράς,
Η σοβαρότητα και ο αριθμός των ενστάσεων είχαν οδηγήσει τη βιομηχανία να ζητήσει από το Υπουργείο να εκδώσει ειδική σύσταση ώστε «να μη λαμβάνονται προσωρινά υπόψη οι τιμές που έχουν αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών, από τις χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω ανωμαλίες στις διεθνείς αγορές και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικές αποσύρσεις προϊόντων από τη χώρα μας».
«Επειδή το παράλογο κινδυνεύει να εδραιωθεί ως λογική πρακτική, επειδή το Κράτος πλέον αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί και επειδή η αντοχή έχει πλέον και τα όριά της, θα πρέπει επιτέλους όλοι να συμφωνήσουμε ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα ένα περιβάλλον αξιόπιστο, σταθερό και προβλέψιμο, το οποίο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη και βασικά, με πρώτο και σημαντικότερο την ίδια τη νομοθεσία. Η αγορά και η βιομηχανία έχουν κουραστεί να σύρονται επί μακρόν σε αυτό το φαύλο κύκλο της συνεχούς απαξίωσης κάθε έννοιας δικαίου και λογικής», καταλήγουν ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ.
Η απάντηση του Άδωνι
Για έκδοση Διορθωτικού Δελτίου Τιμών, όπως προβλέπει ο νόμος μετά από πολύ καιρό, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, ισχυριζόμενος ότι επειδή οι εταιρείες έχουν πολλές ενστάσεις δεν σημαίνει ότι έχουν πάντα δίκιο, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν λάθη «δύο, τριών, τεσσάρων ετών».
«Είμαι στην περίεργη θέση να κατηγορούμαι ταυτοχρόνως στη Βουλή, από τον κ. Κουρουμπλή, ως ο άνθρωπος των φαρμακευτικών εταιρειών και την ίδια στιγμή, περίπου το ίδιο δευτερόλεπτο πρέπει να έγιναν τα δύο γεγονότα, να κατηγορούμαι από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι δεν κάναμε διορθώσεις που ήθελαν», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Οι διορθώσεις έγιναν πάνω στο πλαίσιο που προβλέπει ακριβώς ο νόμος. Ήταν οι εμφανείς διορθώσεις εμφανών λαθών του προηγουμένου δελτίου τιμών. Εδώ βεβαίως οι εταιρείες ήθελαν να διορθώσουμε λάθη δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ