Βήματα προόδου έχουν καταγραφεί τόσο στην κατεύθυνση αποζημίωσης νέων και μη προϊόντων όσο και στην καλυτέρευση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ χάρη στις κοινές εργασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και εκπροσώπων του ΣΦΕΕ. Οι προσπάθειες συζητήθηκαν σε δίωρη συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής, Νάντιας Γκογκοζώτου και μελών του συνδέσμου, ενώ τονίστηκε από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη 15 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως οι εντατικές προσπάθειες απέφεραν καρπούς, «με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη» όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΦΕΕ. Γρηγορότεροι είναι πλέον οι ρυθμοί αποζημίωσης και κααλύτερη καθίσταται η εικόνα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, αφού διασφαλίστηκαν πρόσθετες εκπτώσεις συμβάλλοντας στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών. Επιπρόσθετα, με τις ενέργειες της επιτροπής η Πολιτεία, εκτιμάται ότι θα επιτύχει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020.
Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΦΕΕ επισημάνθηκε πως «η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην χώρα μας κατά 35%, όπως καταδεικνύει η έρευνα της EFPIA». Επιπλέον προσπάθεια κρίνεται ακόμη ότι χρειάζεται σε θέματα έγκαιρης παροχής αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους ΚΑΚ. Η παροχή επίσημων στοιχείων θα συμβάλλει στη προετοιμασία οικονομικών προτάσεων τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης. Ο σύνδεσμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι υφίστανται νομικά κενά, τα οποία προκαλούν «καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ επίσης είναι σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».
Με νόημα ο σύνδεσμος αναγνωρίζει την συμβολή της Επιτροπής και του ΕΟΠΥΥ στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά επισημαίνει την ανάγκη για ορθή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή. Επίσης, ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι χρειάζεται βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία θα ωφελήσουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας γενικότερα. «Μετά την πρόσφατη τροπολογία του ΥΥ μάλιστα, για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων του RRF στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι σίγουρα ευκαιρία να μετριαστεί και η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι ΚΑΚ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» προτείνει ο ΣΦΕΕ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ