Αυξημένα ποσοστά επιβίωσης κατέδειξε σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο μελέτη του Πανεπιστημίου του Sheffield. Κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες επανεμφάνισης και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσής των ασθενών διαπιστώθηκε στη μελέτη που εκτιμάται ότι «αλλάζει τα δεδομένα».
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με προχωρημένο (μυοδιεισδυτικό) καρκίνο της ουροδόχου κύστης είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης ή επιστροφής του καρκίνου όταν έλαβαν θεραπεία με durvalumab. Μάλιστα έχουν πιθανότητα να είναι ακόμη ζωντανοί δύο χρόνια μετά τη θεραπεία. Προς το παρόν, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με μυϊκά διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης εμφανίζουν υποτροπή εντός τριών ετών.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το Ινστιτούτο Καρκίνου Barts του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου ενέταξαν στη μελέτη1.063 ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε την καθιερωμένη χημειοθεραπεία (σισπλατίνη και γεμσιταβίνη) και χειρουργική επέμβαση (530 άτομα), είτε χημειοθεραπεία συν durvalumab πριν από τη χειρουργική επέμβαση και οκτώ κύκλους durvalumab μετά τη χειρουργική επέμβαση (533 άτομα). Σημειώνεται ότι η δοκιμή χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.
Ευρήματα
Η κλινική δοκιμή τελικού σταδίου φάσης 3 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή ή εξέλιξη του καρκίνου εάν έκαναν ανοσοθεραπεία και ήταν πιθανότερο να είναι ακόμη ζωντανοί μετά από δύο χρόνια. Η συνολική επιβίωση στα δύο έτη ήταν 82,2% στην ομάδα του durvalumab και 75,2% στην ομάδα σύγκρισης. Υπενθυμίζεται ότι το durvalumab (εμπορική ονομασία Imfinzi) είναι μια θεραπεία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), αλλά δοκιμάζεται επίσης και σε άλλους καρκίνους.
Για μια σημαντική ανακάλυψη έκανε λόγο ο James Catto, καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επίτιμος σύμβουλος ουρολογικός χειρουργός, σχολιάζοντας «για πολλά χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης για τον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης παρέμεναν στάσιμα, αλλά τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτή την καταστροφική διάγνωση. Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με durvalumab πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση είχαν τόσο σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης όσο και χαμηλότερους κινδύνους επανεμφάνισης του καρκίνου και δεν αντιμετώπισαν πρόσθετες σοβαρές παρενέργειες».
Επίσης ο καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος ιατρικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και στο Sheffield Hospitals NHS Foundation Trust και κύριος ερευνητής της δοκιμής, Syed Hussain επεσήμανε ότι το «μέγεθος του οφέλους επιβίωσης που παρατηρείται θα αλλάξει σίγουρα το παιχνίδι». Μάλιστα ο καθηγητής επεσήμανε ότι «δεν είχαμε δει κανένα πρόσθετο όφελος επιβίωσης σε προηγούμενες δοκιμές που διερευνούσαν πρόσθετες θεραπείες σε συνδυασμό με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία με βάση τη σισπλατίνη πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Thomas Powles, καθηγητής ουροποιογεννητικής ογκολογίας στο Queen Mary University of London’sBarts Cancer Institute, πρόσθεσε ότι «στη μελέτη NIAGARA δείξαμε για πρώτη φορά ότι η προσθήκη ανοσοθεραπείας στη χημειοθεραπεία αυξάνει το ποσοστό συνολικής επιβίωσης. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για αυτούς τους ασθενείς».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ