Υπέρ της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών τάσσονται και οι Φαρμακοποιοί, μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζου για πιθανή εφαρμογή φυλασσόμενων ιατρικών συνταγών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αλόγιστης χρήσης των σκευασμάτων. Ωστόσο, η τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επί του θέματος, η οποία συμφωνούσε βέβαια με τον έλεγχο της πρόσβασης, προκάλεσε την αντίδραση των Φαρμακοποιών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης σημείωσε ότι «η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η θέσπιση της ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης, επίσης κρίνει πως η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογραμμίζει, δε, ότι επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο και οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουν. Αλλά προσθέτει ότι τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα και για αυτό προτείνει «παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Ευγενίδης, περνά στην αντεπίθεση απέναντι στον ΙΣΑ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Συλλόγου για επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγεία και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ