Με καταγγελία για την δράση φαρμακαποθήκης απαντά προς τον πρόεδρο των Ιδιωτών Φαρμακεμπόρων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχετικά με υπονοούμενα του κ. Σκυλακάκη για εμπλοκή φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων. Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων φαίνεται πως ανοίγει καθώς ο ΠΦΣ δίνει στην δημοσιότητα επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, προς συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες, με λίστα που περιέχει φαρμακευτικά σκευάσματα προς εξαγωγή, τα οποία είναι στο σύνολό τους ελλειπτικά και έχουν μεγάλη ζήτηση από τους χονδρέμπορους του εξωτερικού.
Ο ΠΦΣ δηλώνει πως τα στοιχεία της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης θα δοθούν σε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα τα ζητήσει. Στην λίστα φαρμάκων αναφέρονται τα υψηλά ποσοστά κέρδους, η ζήτηση των μεγάλων ποσοτήτων και οι ονομασίες των φαρμάκων και των εταιρειών. Δείτε εδώ: Λίστα Φαρμάκων Σεπτέμβριος 2024
Ειδικότερα, στην εν λόγω επιστολή της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, «που ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία», ανακοινώνει σύμφωνα με τον ΠΦΣ ότι «ζητάει φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα φάρμακα που είναι ελλειπτικά αλλά μπορούν να εξαχθούν, για τα οποία οι φαρμακαποθήκες που θα τα συγκεντρώσουν και θα τα αποστείλουν όπως αναφέρει, θα έχουν μεγάλη κερδοφορία και αυξημένη ρευστότητα».
Ο Σύλλογος τονίζει ότι:
- Το 80% των φαρμάκων της λίστας είναι ελλειπτικά ή σε καθεστώς περιορισμένης διάθεσης !
- Η πλειοψηφία των εξαγώγιμων φαρμάκων έχει κερδοφορία, όπως αποδεικνύεται από την λίστα, από 35% έως 200% !
- Για πρώτη φορά στα χρονικά εξάγονται εμβόλια ( !! )που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά, π.χ. το Bexsero.
Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι μέσω της επιστολής «αποδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο ότι η αξιοπιστία ορισμένων ιδιωτών Φαρμακαποθηκαρίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Υπουργείο Υγείας, περί εξαγωγών μόνο των πλεοναζόντων ποσοτήτων σε φάρμακα αφού πρώτα εξασφαλιστεί η φαρμακευτική αγωγή του Έλληνα ασθενή, είναι ανύπαρκτη». Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ισχυρίζεται είναι υποκειμενική η τήρηση των μέτρων σχολιάζοντας ότι «επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση και στην προαίρεση τους για κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας». Την άμεση λήψη μέτρων ζητά ο ΠΦΣ από τον ΕΟΦ για να σταματήσουν «αθέμιτες και ανεπίτρεπτες αυτές πρακτικές, οι οποίες πλήττουν βαθύτατα τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή!»