Βολές εξαπολύει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον υπουργό Οικονομικών για την εξαίρεση των φαρμακείων από την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ΠΦΣ ευνοεί τις τράπεζες και τα funds.
Η τροπολογία αφορούσε την ένταξη επαγγελμάτων σε ρύθμιση βάσει της οποίας προβλέπεται «ανώτατη προμήθεια σε συναλλαγές με ποσά έως δέκα ευρώ που διενεργούνται με κάρτες εκδόσεως στην Ελλάδα». Σε σχετική επιστολή προς τον Υπ. Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, ο ΠΦΣ επεσήμανε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν τα φαρμακεία στην τροπολογία, αλλά εντάχθηκαν δραστηριότητες όπως είναι πρακτορεία τύπου, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, mini market, παντοπωλεία, ραφεία, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα καπνικών προϊόντων, γαλακτοκομικών, ζαχαρωδών ειδών κ.ά.
Πρόθεση αποδίδει ο Σύλλογος στον κ. Χατζηδάκη ο οποίος «αρνείται αιτιολογημένη πρόταση του ΠΦΣ» και ισχυρίζεται στο παρελθόν κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Ανάπτυξης «προωθούσε με θέρμη τις χαλκευμένες επιταγές του ΟΟΣΑ και των εκθέσεων των Τραπεζών που αφορούσαν στο φάρμακο και στο επάγγελμά μας, αγνοώντας επιδεικτικά και επίμονα τις δικές μας παρεμβάσεις, θέσεις και επιχειρήματα». Ο ΠΦΣ διερωτάται «ποιος επέλεξε και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια τη λίστα των συγκεκριμένων επαγγελμάτων ,το Υπ. Οικονομικών, τα funds που έχουν εγκατασταθεί ως ενδιάμεσοι πάροχοι POS ή οι Τράπεζες οι οποίες παράλληλα «νίπτουν τας χείρας τους» σχετικά με την δική τους επίδραση στους όρους χρήσης τους;». Ο επιχειρηματικός κόσμος απογοητεύτηκε καθώς περίμενε την εκλογίκευση των προμηθειών «που επιβαρύνουν ως χαράτσι τις καθημερινές συναλλαγές οδηγώντας σε υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, funds – όπως θεαματικά καταγράφονται στο συγκεκριμένο τομέα», σύμφωνα με τον ΠΦΣ. Αιχμές για το ποιος καρπώνεται οφέλη σε βάρος επιχειρήσεων και πολιτών « οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι επωμίζονται καθημερινά την αναπροσαρμογή του κόστους προιόντων και υπηρεσιών λόγω αυτής της επιβάρυνσης των συναλλαγών με μεγαλύτερες προμήθειες σε εκατομμύρια πράξεις, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της χρήσης καρτών στις πληρωμές».
Συνεπώς βάρη επωμίζεται ο κλάδος: «ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων εμφανίζει χαμηλούς τζίρους , αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένος να απορροφά κόστη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις όλων των άλλων εξόδων, χωρίς να μπορεί να παρέμβει λόγω της διατιμημένης λιανικής τιμής του φαρμάκου, που είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας». Ωστόσο οι φαρμακοποιοί έχουν επιδείξει υψηλή φορολογική συνέπεια με υψηλό βαθμό μηχανοργάνωσης, «αυτοματοποίηση αλλά και πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση των Φορολογικών αρχών».
Τα προαναφερόμενα ζητήματα δεν λήφθηκαν υπόψιν κατά την δημιουργία της λίστας, «ευνοώντας τελικά τους λίγους και ισχυρούς ενδιάμεσους στην αλυσίδα πληρωμών δηλαδή τις Τράπεζες και τα funds , αντί να απαιτήσει χαμηλές προμήθειες σε μικρά κόστη συναλλαγών, προς όφελος των περισσοτέρων!!!» διαμαρτύρεται ο ΠΦΣ. Καταλήγοντας ο Σύλλογος ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να εντάξει τον κλάδο σε αυτή την κατηγορία έστω και εκ των υστέρων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ