Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στη συνέντευξη της Προέδρου του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ), Μαίρη Λυβίζου, στο MegaΣαββατοκύριακο, η οποία «πυροδότησε» τη σφοδρή αντίδραση του Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Ανδρέα Σοφιανόπουλου.
Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook, ο κ. Σοφιανόπουλος χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο απέναντι στους εκπροσώπους των διευρυμένων φαρμακείων όσο και στην εκπομπή του καναλιού, το οποίο κατηγορεί για μη έγκυρη ενημέρωση καθώς η συνέντευξη για το ωράριο δεν είχε αντίλογο.
Τι ειπώθηκε όμως στη συνέντευξη και «έβγαλε» τον Αντιπρόεδρο του ΠΦΣ από τα «ρούχα του»;
Η κ. Λυβίζου βασικά επανέλαβε τις απόψεις του ΦΑΝΙΕ για το θέμα του ωραρίου, υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων των φαρμακείων ήρθε ως απάντηση στην πτώση του τζίρου. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι τα λεγόμενα «ολοήμερα φαρμακεία» έχουν δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, καθώς κι ότι εκπροσωπούν περί τους 2.000 φαρμακοποιούς (ιδιοκτήτες).
«Ανοίξαμε τα φαρμακεία μας και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που, κατά βάση, είναι και δικά μας προϊόντα, μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, είδη βρεφανάπτυξης (…)» είπε χαρακτηριστικά. «Στην πράξη το κοινό έχει αγκαλιάσει τον ωράριο λειτουργίας μας» υποστήριξε περαιτέρω η Πρόεδρος του ΦΑΝΙΕ, κάνοντας λόγο για διπλό όφελος από τη δυνατότητα που δόθηκε με το διευρυμένο ωράριο, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και για την αντιμετώπιση της μείωσης κατά 60% της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης με το επιχείρημα ότι υπάρχουν και άλλα ανοιχτά καταστήματα τις ίδιες ώρες που τους ανταγωνίζονται, όπως για παράδειγμα κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, καλλυντικάδικα, κ.λπ.
Επίσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση πληρωμής του κλάδου στον οποίο ο ΕΟΠΥΥ έχει οφειλές κοντά στους 3 μήνες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρακτικά ο χαμένος τζίρος από τα φάρμακα κερδίζεται από τα άλλα είδη που εμπορεύονται αυτά τα καταστήματα.
ΠΦΣ: «Το φαρμακείο δεν είναι μπακάλικο»
Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο που είχε και προσωπικές αιχμές ήρθε η απάντηση του ΠΦΣ, διαμέσου του Αντιπροέδρου του. Φανερά ενοχλημένος από την απουσία εκπροσώπου του θεσμικού οργάνου των φαρμακοποιών στη συνέντευξη, ο κ. Σοφιανόπουλος μιλάει για κάποιους που «στον εγκέφαλό τους έχουν μπερδέψει το φαρμακείο με το μπακάλικο της γειτονιάς και τον ΠΦΣ με ένα σωματείο (?) που προεδρεύει λέει μια ξανθιά μεσήλικας νοικοκυρούλα συνάδελφος που και αυτή έχει μπερδέψει την χυδαιότητα της απεργοσπασίας με την κοινωνική προσφορά».
«Τι μας είπε η «συνάδελφος»;» διερωτάται με ειρωνική διάθεση ο κ. Σοφιανόπουλος και συνεχίζει: «Ότι εκπροσωπεί 2.000 συναδέλφους στην Αττική, που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο, παρότι μόνο 167 το έχουν δηλώσει. Ότι προσέλαβαν 2.000 υπαλλήλους αυτοί οι 167(tresic)!! Και ότι δεν κάθισαν ως κορόιδα να αγωνιστούν μαζί με εμάς τους υπόλοιπους για τα προβλήματα του επαγγέλματος, αλλά άνοιξαν τα ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ στο κοινό να πωλούν άλλα προϊόντα, όχι φάρμακα, γιατί αυτά δεν συμφέρουν οικονομικά πλέον. Και αφού κανιβάλησαν καλά-καλά επί χρόνια τους συναδέλφους τους, χρηματοδοτούμενοι πολλές φορές και από εξωφαρμακευτικά κεφάλαια, τώρα μπορούν να χορηγούν και με μεγάλη πίστωση φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ, που εμείς οι λιγούρηδες δεν μπορούμε».
Πιο συγκρατημένη αλλά εξίσου αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΦΣ, Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος σε δική του ανάρτηση στο facebook κάνει λόγο για «κανάλι μνημονιακής προπαγάνδας», τονίζοντας: «Η τάξη θα αποκατασταθεί ότι και να κάνει… όση παραπληροφόρηση και αν προσθέσει στην φαρέτρα του. Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα ούτε το φαρμακείο εμπορικό κατάστημα… Τα ψέμματα και η αθλιότητα έχουν κοντά ποδάρια».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ