Ανοιχτά επέρριψε ευθύνες σε ΕΟΦ, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την έλλειψη φαρμάκων που κυμαίνονται σε 100 με 150 σκευάσματα. Πέρα από μια σειρά μέτρων που προτείνει ο σύλλογος, πήρε πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση με εμπλεκομένους φορείς, προκειμένου να συνομιλήσουν και να βρεθεί συμβιβαστική λύση, η οποία στη συνέχεια να κατατεθεί στον υπουργό.
Καταπέλτης ήταν σε συνέντευξη τύπου για το θέμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγους Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας οι ασθενείς και οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούνται από την έλλειψη φαρμάκων σε όλες κατηγορίες παθήσεων. Ο κ. Βαλτάς έκανε λόγο για ένα μακρύ κατάλογο «που ποτέ των ποτών που δεν ξεφεύγει τα 100-150 φάρμακα» σε αντίθεση με αυτά που λέγονται ότι είναι ελάχιστα.
Ο ίδιος προσδιόρισε ως μια πηγή του κακού το γεγονός ότι τα φάρμακα είναι πιο φθηνά στην χώρα μας. Μάλιστα, ο ίδιος έφερε παραδείγματα συγκρίνοντας τιμές σε Ελλάδα και Γερμανία, για να γίνει κατανοητό το εύρος των ελλειπτικών φαρμάκων και το γιατί λείπουν:
Επίσης, ο κ. Βαλτάς ανέφερε παραδείγματα για ελλειπτικά φαρμάκα
Πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τους ελέγχους του ΕΟΦ, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην αναπροσαρμόζουν ποσότητες ανά χρονιά. Στις χώρε της Ε.Ε. κυκλοφορούν γνωστοί κατάλογοι, όπως τους χαρακτήρισε ο κ.Βαλτάς «πεδίο δόξης λαμπρό» που αφορούν την επιχειρηματικότητα ορισμένων, σχολιάζοντας ότι με «βάση αυτών των καταλόγων διαμορφώνεται οι ελλείψεις στον δικό μας χώρο».
Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν γνωστοποιούν σε πραγματικό χρόνος ποσότητες που διαθέτουν , ούτε το χρονικό διάστημα έλλειψης, ούτε το διάστημα αποκατάστασης. Βέλη εξαπέλυσε ο κ. Βαλτάς προς κάποιες εταιρείες ότι δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις για να τις χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης στην επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για κάποιες φαρμακαποθήκες που ασχολούνται μόνο με παράλληλες εξαγωγές, περιγράφοντας ότι έχουν ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων και εξυπηρετούν λίγους κωδικούς. Άλλες πάλι, για να είναι ανταγωνιστικές, μπαίνουν στην διαδικασία της εξαγωγής και αυξάνουν με αυτό το τρόπο κατακόρυφα τις πωλήσεις στο τέλος της χρονιάς.
Με νόημα, ο κ. Βαλτάς επεσήμανε ότι ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την κατάσταση, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για τον έλεγχο ελλειπτικών φαρμάκων που ενημερώνεται σε real time. Μια τέτοια εφαρμογή έφτιαξε ο ΠΦΣ, σε συνεννόηση με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναμέναται να συνδεθεί με τον ΕΟΦ. Από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους είναι έτοιμη η εφαρμογή και από τηνπλευρά του οργανισμού και δεν έχει προχωρήσει ο ΕΟΦ την γραφειοκρατική διαδικασία σύναψης του μνημονίου συνεργασίας.
Ο ΠΦΣ ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι και να νομοθετηθούν νέοι. Επί του θέματος, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Σεραφείμ Ζήκας ζήτησε να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε καταστήσουν τον ΕΟΦ λειτουργικό. Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στην καταγραφή από την πλευρά το ΕΟΦ και να ενεργοποιηθεί ο ΙΦΕΤ σε περίπτωση που εξακολουθούν οι ελλείψεις.
Αίτημά του ΠΦΣ αποτελεί να ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής για 6-8 μήνες ώστε να μη μπορούν να κρατηθούν στις αποθήκες του τα φάρμακα λόγω και των ευρωπαϊκών περιορισμών στις ημερομηνίες λήξης. Μάλιστα, αιχμές άφησε ο κ. Βαλτάς για τον ΕΟΦ ότι έκανε άρση απαγόρευσης των εξαγωγών για μια εβδομάδα στις αρχές Ιανουαρίου και έδωσε δυνατότητα στους παραβάτες να εξάγουν όσα είχαν στοκάρει.
Προς επίλυση του προβλήματος, ο ΠΦΣ ζητά να υπάρχει η δυνατότητα να εναλλακτικών λύσεων να προτείνει ο φαρμακοποιός όπως γίνεται στην Ε.Ε. π.χ. γενόσημα. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει και η υπερ-συνταγογράφηση από την πλευρά των γιατρών που δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις ελλείψεις λόγω έλλειψη δομών, σε αντίθεση με την αντίστοιχη πληροφόρηση που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο κ. Βαλτάς, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει στήριξη από τους συλλόγους ασθενών στην προσπάθεια του ΠΦΣ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ