Έως το 2027 οι όμιλοι ΒΙΑΝΕΞ, Elpen, Demo και Rafarm εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει 5.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ελπιδοφόρα είδηση ανακοινώθηκε στο 8ο Οικονομικο Φόρουμ των Δελφών.
Νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία θα προσδώσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία με τις επενδύσεις της οπως τονίστηκε από εκπροσώπους του κλάδου. Ο δε Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο Υπουργείο Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας τόνισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν 250.000.000 ευρώ για το clawback, προαναγγέλλοντας την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να τονωθεί η παραγωγή του φαρμάκου.
Αναφορικά με το μέτρο του συμψηφισμού του clawback, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Elpen έκανε λογο για το πιο πετυχημένο ΣΔΙΤ της κυβέρνησης, αφου κατάφερε να περιοριστεί η τεράστια υπερφορολόγηση. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους σε επενδύσεις. Περάσαμε δέκα δύσκολα χρόνια, αλλά σταθήκαμε όρθιοι» τόνισε κ. Τρύφων. Σε επίπεδο οικονομίας, ο ίδιος εξήγησε ότι η ανεξαρτησία της χώρας σημαίνει παραγωγή, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 15-18% του ΑΕΠ. Ειδικότερα το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας του για το διάστημα 2019-2025 περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 155.000.000 ευρώ. Συνεπώς, στο τέλος του 2025, υπολογίζεται να έχει ενδυναμωθεί με 2.000 εργαζόμενους, καθώς να ενισχυθεί η συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και με Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.
Από την πλευρά του Ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σημείωσε για το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου: Το πρόγραμμα, ύψους άνω των 350.000.000 ευρώ κινείται σε δύο άξονες: από τη μία επικεντρώνει στη συμβατική τεχνολογία, με τις νέες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Τρίπολη, όπου θα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα παραγωγή πρώτων υλών. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη βιοτεχνολογία. Στο Ερευνητικό Κέντρο της DEMO στον Άγιο Στέφανο, θα γίνεται παραγωγή βιοτεχνολογικών προϊόντων» σημείωσε ο κ. Δέμος.
Τα οφέλη για την κοινωνία υπενθύμισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σημειώνοντας την ανάγκη να απλουστευθεί το θεσμικό πλαίσιο, να υπάρξουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να επανεξεταστεί η τιμολογιακή πολιτική. Ο κ. Γιαννακόπουλους ισχυρίστηκε ότι υπήρξε πρόοδος με τον συμψηφισμό του clawback με επενδυτικές δαπάνες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της ΒΙΑΝΕΞ είναι διαχρονικό. Με νόημα ο κ. Γιαννακόπουλους υπογράμμισε στα λεγόμενα του πως στα κίνητρα που προσφέρει η Πολιτεία θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες όλες οι εταιρείες. Σύμφωνα με τον ο κ. Γιαννακόπουλο η ΒΙΑΝΕΞ, θα κυριαρχήσει στα Βαλκάνια με επενδύσεις τόσο για τη γεωγραφική επέκταση όσο και σε παρεμφερείς τομείς δραστηριότητας, όπως τα καλλυντικά, OTC, medical device. Άξιο λόγου είναι πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το project για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
Την άποψη για την αναπτυξιακή συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία συμμερίστηκε και ο Άρης Μητσόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Rafarm, υποστηρίζοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης. «Τρέχουμε με ανάπτυξη 30% στις εξαγωγές. Το νέο ερευνητικό μας κέντρο θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέα σκευάσματα. Το επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι το 2027 είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες 4 γραμμές παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοπουλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ