Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη πορεία των επιβαρύνσεων στο φαρμακευτικό κλάδο κρούουν ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PhRMA σε επιστολή τους στον Πρωθυπουργό, προειδοποιώντας πως το 2019 προμηνύεται καταστροφικό με οδυνηρές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους.
Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι φορείς εκπροσώπησης τους. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και Pharma Innovation Forum με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, σημειώνουν πως το ήδη δυσβάσταχτο clawback του 2018 βαίνει ανεξέλεγκτο ήδη από το πρώτο τετράμηνο του 2019. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις επικείμενες αλλαγές στην αποζημίωση, την αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων, αλλά και την αναδρομική επιβολή ανείσπρακτου rebate.
ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF απαριθμούν τα βασικότερα επιπρόσθετα «αγκάθια», που σε συνδυασμό με ήδη αυξημένα clawback και rebate «γονατίζουν» τις φαρμακευτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα:
Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί πολλαπλώς:
Στις επιβαρύνσεις του 2018 που έφθασαν το 1,4 δισ. ευρώ θα προστεθούν, λοιπόν, τουλάχιστον άλλα 350 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, αγγίζοντας το 1,8 δισ. ευρώ! «Δυστυχώς ο Φαρμακευτικός κλάδος παραμένει πάντα ο εύκολος στόχος», αναφέρουν.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, απουσιάζει πλήρως και η αναπτυξιακή προοπτική, αποτρέποντας τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, τυχόν εφαρμογή των παραπάνω «θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια:
Οι τρεις φορείς καλούν των Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να αναλογιστούν το δυναμικό και την προσφορά του κλάδου στη
Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία, ενώ ζητούν άμεσα τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο, «δεδομένου ότι η φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας».
«Ζητούμε τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη επιχειρηματική προβλεψιμότητα και φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ότι της αναλογεί. Ζητούμε όπως καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που εκτός από την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα διασφαλίζει επιτέλους εύλογη προβλεψιμότητα στο χώρο του φαρμάκου αποτρέποντας την εξόντωση των εταιριών του Κλάδου», καταλήγουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ