Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, που εορτάζεται στις 20 Μαΐου, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την έρευνα και τα οφέλη της και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανάπτυξης των κλινικών ερευνών στη χώρα μας. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του ΕΟΦ περιγράφηκαν σε αδρές γραμμές τα σχέδια του Οργανισμού για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και η ανάδειξη κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στην έρευνα (εδώ).
Σε μια αποστροφή του λόγου της, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου μίλησε για «φορολογικά κίνητρα στις εταιρίες», αφήνοντας το ζήτημα ανοικτό. Η φαρμακοβιομηχανία, όμως, φέρεται να έχει μια σαφή εικόνα των αναπτυξιακών κινήτρων που μπορούν να δοθούν στις επιχειρήσεις, στο κομμάτι της φορολογίας. Δεν ανακάλυψε τον τροχό, απλά προωθεί την εφαρμογή εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και δείχνουν να αποδίδουν.
Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματοποίησε τις προτάσεις της επί του σχεδιασμού μηχανισμού φορολογικών αναπτυξιακών κινήτρων, ώστε να κινηθεί ο κλάδος προς μια εξισορρόπηση μεταξύ της υψηλής φορολόγησης και της ανύπαρκτης κινητροδότησης.
Βασικό εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει η ουσιαστική εφαρμογή υπερέκπτωσης, με αύξηση της σε επίπεδο που θα καταστήσει επωφελές το φορολογικό όφελος της κάθε επένδυσης στην έρευνα. Στόχος είναι το εν λόγω κίνητρο να αυξηθεί, από το 130% που είναι σήμερα, στο 200% που ανέρχεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά η συνολικότερη επανεξέταση του πλαισίου των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης και τεχνολογικής καινοτομίας κρίνεται απαραίτητη, όπως και η εναρμόνιση του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να ενισχυθούν οι εγχώριες επενδύσεις και να προσελκυσθούν διεθνείς.
Πέραν όμως της υπερέκπτωσης, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναδεικνύουν τη σημασία άμεσης έκδοσης ενός Προεδρικού διατάγματος (που προβλέπεται, άλλωστε, σε νόμο του 2013), το οποίο θα διευρύνει τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Ακόμη, προτείνεται η αύξηση του ποσοστού επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων σε περιφέρειες με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση, αλλά και η έγκριση ειδικού καθεστώτος από την Κομισιόν για να συμπεριληφθούν οι δαπάνες έρευνας στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και να μην εξαρτώνται από το χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Η φαρμακοβιομηχανία τονίζει και την ανάγκη ενίσχυσης του κινήτρου περί ευρεσιτεχνίας, την απαλλαγή των royalties που καταβάλλονται σε άλλες χώρες από την παρακράτηση φόρου, τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), όπου θα παρέχονται ειδικά κίνητρα, τη δυνατότητα επιδότησης εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη από 1 σε 2 έτη, καθώς και τη δημιουργία προγραμμάτων για άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, με δυνατότητα επιδότησης εισφορών για περισσότερα χρόνια.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ