Τέλος έχει λάβει η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών στην Αττική για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων του πΕΔΥ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη το Κεντρικό Εργαστήριο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η ενεργοποίησή του Εργαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση 28% των διενεργούμενων βιοπαθολογικών εξετάσεων στο β΄ εξάμηνο του έτους.
«Με την οργάνωση και λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου πραγματοποιείται ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, διασφαλίζεται η ποιότητα των αποτελεσμάτων, αυξάνεται η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ για τη δωρεάν κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών, ενώ επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακας για όλη την 1η ΥΠΕ» υποστήριξε ο Υπουργός.
Υποκριτικές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις αυτές στελέχη της αγοράς, εξηγώντας ότι τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ δεν έχουν μήτε αναλώσιμα μήτε προσωπικό για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Ίσως έτσι να εξηγείται κιόλας γιατί η Αριστοτέλους αποφάσισε να επικοινωνήσει ετεροχρονισμένα τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες (ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι) να κάνουν όλες τις βιοπαθολογικές εξετάσεις που τους έχουν συνταγογραφηθεί (εφόσον έχουν τιμή ΦΕΚ), χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Άλλωστε, ο αριθμός των μικροβιολογικών, βιοχημικών και αιματολογικών εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στο Κεντρικό Εργαστήριο δεν ξεπερνάει τα 600 δείγματα, τη στιγμή που ένα μεσαίας κλίμακας ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στην πρωτεύουσα καθημερινά κάνει 100-120 αιμοληψίες. Αυτό σημαίνει πως οι βιοπαθολογικές εξετάσεις που γίνονται δωρεάν δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών που απαιτείται να καλυφθούν και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξακολουθούν να γίνονται μέσω συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με την προβλεπόμενη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.
Στέλεχος της αγοράς αναφέρει σχετικά στο Virus: «Αν κάποιος έχει έστω και 2 ευρώ στην τσέπη του δεν θα κάτσει να περιμένει μία εβδομάδα για να βγουν τα αποτελέσματα από το Κεντρικό Εργαστήριο, αφού στο συμβεβλημένο πάροχο λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες ενώ το κόστος είναι μικρότερο για το ασφαλιστικό σύστημα».
Σύμφωνα πάντως με τον Ανδρέα Ξανθό, στόχος είναι η διευρυμένη λειτουργία Κεντρικών Εργαστηρίων σε όλη την επικράτεια, για την ποιοτική και άμεση ανταπόκριση των δημόσιων υπηρεσιών στις σύγχρονες διαγνωστικές ανάγκες.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ