Εκτός Ελλάδος οδηγεί και τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές η δυσμενής οικονομική κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η υγεία.
Ο ένας μετά τον άλλο, τόσο νέοι όσο και εμπειρότεροι φυσικοθεραπευτές αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός συνόρων, κάποιοι μάλιστα αποφασίζουν να κλείσουν και τα θεραπευτήρια τους, καθώς αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών περίπου 150 με 200 φυσικοθεραπευτές αποφασίζουν να «δραπετεύσουν» από τη χώρα, με προορισμό κυρίως χώρες της Ευρώπης, κεντρικής και βόρειας.
Είναι ενδεικτικό πως ο Σύλλογος απαριθμεί 7,5 χιλιάδες μέλη και κάθε χρόνο βγαίνουν από τις σχολές 300 νέοι φυσικοθεραπευτές. Οι χώρες που ελκύουν τους επαγγελματίες είναι κυρίως η Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία.
Οι «πετσοκομμένες» δαπάνες και οι μήνες που «τρέφουν» τους υπόλοιπους
Το πρόβλημα των ελλιπών δαπανών δημιουργήθηκε με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, όταν χωρίς μελέτη αποφασίστηκε να ορισθεί ως συνολική δαπάνη, το άθροισμα των αντίστοιχων ποσών που κόστιζαν οι φυσικοθεραπείες των βασικών ταμείων, που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, ορίστηκε περίπου στα 140 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, που δεν ελήφθη υπόψη ήταν η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, των οποίων οι φυσικοθεραπείες δεν προβλέπονταν στην παρελθούσα κατάσταση. Έτσι, οι ανάγκες αυξήθηκαν, αλλά η δαπάνη δεν έμεινε ούτε εκεί, αφού εκτιμήθηκε ότι τα χρήματα δεν βγαίνουν και ο προϋπολογισμός σύντομα (εντός του ίδιου έτους) περικόπηκε, πρώτα στα 95 εκατ. ευρώ και λίγο μετά στα 68 εκατ. ευρώ. Για το 2015 και το 2016 ο προϋπολογισμός μειώθηκε περαιτέρω στα 62 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγούν οι Φυσικοθεραπευτές, τα λεφτά που προβλέπονται να λάβουν τελικά δεν φθάνουν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα 1,66 εκατομμύρια πράξεις γίνονται «δωρεάν».
Κλειστοί προϋπολογισμοί, rebate και claw back, επιβάλλουν ουσιαστικά δωρεάν εργασία, λοιπόν. «Εργαζόμαστε 12 μήνες για να πληρωθούμε τους 7», τονίζουν και αναφέρουν πως η υπέρβαση του προϋπολογισμού άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, μόνο το πρώτο 6μηνο του 2015.
Σαν να μην έφθανε το πετσόκομμα των δαπανών, οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν, όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι, τις σοβαρές καθυστερήσεις των πληρωμών.
Από 20 ευρώ ανά συνεδρία, για 12 συνεδρίες, ο ΕΟΠΥΥ αυθαίρετα φέρεται να τα μείωσε στα 15ευρώ ανά συνεδρία για 10 συνεδρίες, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος.
«Καλούμαστε να ελέγξουμε την αυξημένη ζήτηση όταν δεν είμαστε εμείς που παράγουμε τα παραπεμπτικά», υπογράμμισαν στελέχη του ΠΣΦ, συμπληρώνοντας πως ο κλάδος ακόμη δεν έχει λάβει το 10% των πληρωμών από το 2012.
Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Με θέμα «Αξιολογείν-επιλέγειν-εκτελείν: κλινική συλλογιστική και λήψη απόφασης» πραγματοποιείται στις 22-24 Ιανουαρίου 2016, το 25ο ετήσιο συνέδριο του ΠΣΦ, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2 & Βασιλίσσης Σοφίας, Ιλίσια, Αθήνα). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ